Lajme Botë

Vullkani më i madh aktiv në botë shpërthen në Hawai

Vullkani më i madh aktiv në botë, Mauna Loa i Hawait, ka shpërthyer për herë të parë në pothuajse 40 vjet.

Rrjedha e llavës është kryesisht e kufizuar brenda samitit, por banorët janë vënë në gatishmëri dhe janë paralajmëruar më herët për rrezikun e rënies së hirit.

Shërbimi Gjeologjik i SHBA (USGS) ka thënë se situata mund të ndryshojë me shpejtësi. Niveli i alarmit të vullkanit është përmirësuar gjithashtu nga një “këshillues” në një “paralajmërim” – klasifikimi më i lartë.

Asnjë urdhër evakuimi nuk është lëshuar dhe zonat e populluara nuk ka gjasa të preken në këtë fazë, thonë zyrtarët e emergjencës, raporton BBC.

Mauna Loa, e vendosur brenda Parkut Kombëtar të Vullkaneve të Hawait, mbulon gjysmën e ishullit të madh të shtetit amerikan. Vullkani ngrihet 13,679ft (4,169m) mbi nivelin e detit dhe përfshin një sipërfaqe prej më shumë se 2,000 milje katrore (5,179 km katrore).

Ai shpërtheu në orën 23:30 me kohën lokale të së dielës.

/Shqip.com