Kulturë

Vendi i lashtë romak në Angli së shpejti mund të zhduket

Arkeologët britanikë paralajmëruan se një vend i lashtë romak në Folkestone rrezikohej të binte në oqean brenda shekullit të ardhshëm.

Trusti Canterbury, i cili menaxhon vendin, njoftoi se vila romake atje ishte në rrezik në të njëjtën ditë kur zbuloi se arkeologët kishin ekspozuar një mozaik në strukturë. Kjo shënoi herën e parë që mozaiku kishte parë dritën e ditës që nga viti 1957, raporton Artnews.

Gjatë viteve ’20, vila ishte një atraksion turistik. Në atë kohë, u gjetën rreth dy të tretat e mozaikut origjinal.

Dëmet e shkaktuara gjatë Luftës së Dytë Botërore e lanë vilën në një “gjendje keqardhje”. Me rritjen e kostos së mirëmbajtjes shumë të madhe, mozaiku u mbulua.

Vila në Folkestone është ndërtuar në shekullin II të erës sonë. Dikur kishte më shumë se 50 dhoma dhe 2 banja.

Keith Parfitt, arkeologu kryesor i vilës, e quajti atë një “vend shumë të rëndësishëm në arkeologjinë e Britanisë së Jugut”.

Megjithatë, pjesë të atyre banjove origjinale kanë humbur gjithashtu pjesë të tjera të vilës mund të shkatërrohen brenda shekullit të ardhshëm, për shkak të paqëndrueshmërisë së shkëmbinjve balte mbi të cilat janë vendosur dhe erozionit bregdetar.

Disa ekspertë kanë thënë se kjo e fundit është shkaktuar nga ndryshimet klimatike.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.58
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.75
Sot : 24/09/2022