Lajme Botë

Ukraina padit Rusinë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë

Presidenti i Ukrainës

Ukraina ka dorëzuar një aplikacion kundër Rusisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë(GjND).

Në aplikim, Ukraina thotë se Rusia ka “pretenduar në mënyrë të rreme se akte gjenocidi kanë ndodhur” në rajonet separatiste të Luhansk dhe Donetsk, duke shtuar se Rusia më pas deklaroi dhe zbatoi një “operacion special ushtarak” kundër Ukrainës, thuhet në njoftimin për shtyp.

Presidenti Volodymyr Zelensky njoftoi në Tëitter, duke kërkuar një “vendim urgjent” nga GjND.

“Ukraina ka paraqitur kërkesën e saj kundër Rusisë në GjND. Rusia duhet të mbahet përgjegjëse për manipulimin e nocionit të gjenocidit për të justifikuar agresionin. Ne kërkojmë një vendim urgjent që urdhëron Rusinë të ndërpresë aktivitetin ushtarak tani dhe presim që gjyqet të fillojnë javën e ardhshme”.

Ukraina akuzon gjithashtu Rusinë për “planifikimin e akteve të gjenocidit” në vend dhe thotë se Rusia po ” vret qëllimisht dhe po shkakton lëndime serioze ndaj pjesëtarëve të komunitetit ukrainas”, sipas njoftimit për shtyp.