Ekonomi

The Guardian: Fitorja e Erdoganit mund të përkeqësojë ekonominë

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan
Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan

“Kriza ekonomike në Turqi pritet të përkeqësohet, nëse Rexhep Tajyyip Erdogan rizgjedhet president”, kështu janë shprehur analistët në një intervistë për britanike “The Guardian”.

Lira turke, e cila është nënvlerësuar në mënyrë të vazhdueshme vitet e fundit, duke ra në nivele rekord.

Shqetësimi i përhapur për krizën e kostos së jetesës nuk e ka zbehur mbështetjen për Erdoganin në qendrat e votimit, edhe pse politikat e tij, duke përfshirë refuzimin për të rritur normat e interesit, kanë kontribuar në përshkallëzimin e inflacionit dhe rritjen e kostove të ushqimeve.

Rreziku për paqëndrueshmëri makroekonomike mbetet i lartë.Liam Peach i Capital Economics u shpreh se shpresat për një fitore të opozitës dhe një rikthim në ortodoksinë e politikëbërjes u shkatërruan.

“Në vend të kësaj, ekziston një rrezik shumë real që një fitore e Erdoganit mund të çojë në paqëndrueshmëri makroekonomike në Turqi, duke përfshirë kërcënimin e një krize të rëndë valutore dhe presione mbi pozicionet e borxhit të bankave dhe qeverisë.”, ka thënë një tjetër analist.

Turqia është ekonomia e 19-të më e madhe në botë, sipas Bankës Botërore.

Kriza ekonomike turke e pesë viteve të fundit u shoqërua me përpjekje për të mbështetur rritjen ekonomike “me shpërthim kredie dhe stimulim të kërkesës”.

Ekonomistët e Bloomberg vlerësojnë se banka qendrore turke ka shpenzuar më shumë se 177 miliardë dollarë për të mbështetur lirën që nga dhjetori 2021.

/Shqip.com