Teknologji Shkencë

SpaceX lëshon 53 satelitë të tjerë të internetit Starlink

Shikoni një ripërsëritje të mbulimit të drejtpërdrejtë të numërimit mbrapsht dhe lëshimit të një rakete SpaceX Falcon 9 në misionin Starlink 5-3 në orën 2:58 të mëngjesit EST (0758 GMT) më 2 shkurt nga Kompleksi i Nisjes 39A në Qendrën Hapësinore Kennedy, Florida.

Një raketë Falcon 9 u lëshua nga Qendra Hapësinore Kennedy në Florida herët të enjten me 53 satelitë të tjerë Starlink për rrjetin global të internetit të SpaceX.

Raketa Falcon 9 229 këmbë e gjatë qëlloi nga platforma 39A në Kennedy në orën 2:58:20 të mëngjesit EST (0758:20 GMT) të enjten dhe qëlloi në një orbitë më shumë se 200 milje (300 kilometra) mbi Tokë pasi fluturoi në juglindje nga Bregdeti Hapësinor i Floridës.

Misioni ishte lëshimi i tetë nga SpaceX deri më tani këtë vit, dhe nisja e 71-të me qëllimin kryesor të vendosjes së satelitëve të internetit Starlink në orbitë. Me 53 anijet e reja të lëshuara të enjten, SpaceX vendosi 3,875 satelitë Starlink, me plane për të shtuar mijëra të tjerë në vitet e ardhshme.

53 satelitët e internetit Starlink të montuar në majë të raketës Falcon 9 u drejtuan në një aeroplan orbital që është pjesë e rrjetit të gjeneratës së dytë Starlink të SpaceX, të quajtur Gen2. Misioni i së enjtes, i njohur si Starlink 5-3, pasoi lëshimin e parë të Starlink në rrjetin Gen2 më 28 dhjetor, i cili solli 54 satelitë në një orbitë të ngjashme dhe një lëshim pasues Gen2 javën e kaluar nga Florida.

SpaceX planifikon të lëshojë përfundimisht satelitët e gjeneratës së dytë Starlink në mega-raketën e re Starship të kompanisë. Ata satelitë do të jenë më të mëdhenj dhe më të aftë se flota aktuale e anijes kozmike Starlink të SpaceX dhe do të jenë në gjendje të transmetojnë sinjale drejtpërdrejt në telefonat celularë. Por me raketën Starship që ende po i nënshtrohet përgatitjeve për fluturimin e saj të parë testues orbital, zyrtarët e SpaceX sinjalizuan se do të fillojnë të lëshojnë satelitët Gen2 në raketat Falcon 9.

Elon Musk, themeluesi dhe CEO i SpaceX, sugjeroi gushtin e kaluar që kompania mund të zhvillonte një version miniaturë të satelitëve Gen2 për t’u përshtatur në raketën Falcon 9.

Satelitët në lëshimet e Gen2 deri më tani duken të ngjashëm, ose identikë, me anijen kozmike Starlink, SpaceX tashmë po lëshon për të kompletuar rrjetin e gjeneratës së parë, dhe jo satelitët më të mëdhenj Gen2 të destinuar të fluturojnë në raketën e re të madhe Starship, apo edhe mini Gen2.

/Shqip.com