Art Jetese

Si balta rrit sistemin tuaj imunitar

Fëmijëve u pëlqen të bëhen pis. Ata tërhiqen nga pellgjet si magnet me baltë, pa marrë parasysh këpucët apo ngjyrën e veshjeve të tyre.

Por bërja e turbullt mund të ketë një efekt të fuqishëm edhe në mirëqenien e tyre.

“Mos u bëni pis!” dikur ishte një refren i vazhdueshëm i familjes, pasi prindërit në mënyrë të dëshpëruar shikonin fëmijët e tyre duke u prishur rrobat e tyre më të mira, raporton BBC.

Qoftë nëse vraponin nëpër fushat e fermerëve, ngjiteshin nëpër pemë apo kapnin dreqi, ishte e pashmangshme që të bardhët e fëmijëve të bëheshin kafe para se të mbaronte dita.

Sot, shumë prindër mund të dëshirojnë fshehurazi që fëmijët e tyre të kishin mundësinë të kapnin pak grimca.

 Me rritjen e urbanizmit dhe joshjen e videolojërave dhe mediave sociale, kontakti me natyrën është shumë më i rrallë se në të kaluarën. Për shumë njerëz, thjesht nuk ka asnjë mundësi për t’u bërë baltë.

Sipas hulumtimeve të fundit, papastërtia jashtë po bashkohet me mikroorganizma miqësorë që mund të trajnojnë sistemin imunitar dhe të krijojnë elasticitet ndaj një sërë sëmundjesh, duke përfshirë alergjitë, astmën dhe madje edhe depresionin dhe ankthin.

Kur bëhet fjalë për shëndetin fizik të fëmijës, avantazhi më i dukshëm i lojës në natyrë mund të jetë ushtrimi.

Një fëmijë mund ta ketë më të lehtë të krijojë forcë dhe qëndrueshmëri në një hapësirë ​​të madhe të hapur që rezulton në një rrezik të reduktuar të mbipeshes.

/Shqip.com