Teknologji Shkencë

Shkencëtarët duan të përdorin njerëzit si antena për të fuqizuar 6G

Ne ende nuk e dimë saktësisht se si do të funksionojë teknologjia pa tela – 6G. Por studiuesit në Universitetin e Masaçusets Amherst besojnë se përdorimi i njerëzve si antena për të fuqizuar 6G mund të jetë mënyra më e besueshme për të marrë energji shtesë që përndryshe do të shpërdorohej.

Në përpjekjen gjithmonë të pranishme për të përshpejtuar shkëmbimin e informacionit, shkencëtarët kanë filluar tashmë të hetojnë Visible Light Communication (VLC), në thelb një version me valë i fiberoptikës, që përdor ndezjet e dritës për të transmetuar informacion. Shtimi i VLC në 6G nxiti ekipin e UMass Amherst të gërmonte edhe më thellë.

Rrjetet e vërteta 5G funksionojnë në frekuenca të valëve milimetrike midis 30 dhe 300 Gigahertz, të cilat janë 10 deri në 100 herë frekuencë më të lartë se rrjeti i mëparshëm celular 4G. (Megjithatë, disa ofrues të telefonave celularë mashtrojnë duke pretenduar se fundi i sipërm i spektrit 4G është 5G).

Përkufizimi i këtyre gjeneratave celulare përcaktohet nga një partneritet global i njohur si 3GPP. Duke pasur parasysh historinë e marshimit të pafund të teknologjisë, është e pashmangshme që 5G të zëvendësohet nga një rrjet i ri në të ardhmen. Thjesht nuk është plotësisht e qartë se çfarë do të jetë 6G.

Ndërkohë, në studimin e ri, shkencëtarët e UMass Amherst zbuluan se njerëzit mund të luajnë një rol vendimtar në bërjen e VLC më efikas duke përdorur trupat e tyre si bartës të bakrit të mbështjellë për të kapur energjinë e mbeturinave nga VLC.

Autori kryesor i studimit Jie Xiong, profesor i informacionit dhe shkencave kompjuterike në UMass Amherst, shpjegon:

“VLC është mjaft e thjeshtë dhe interesante. Në vend që të përdorë sinjale radio për të dërguar informacione me valë, ai përdor dritën nga LED që mund të ndizen dhe fiken, deri në një milion herë në sekondë.

Llambat LED më pas mund të transmetojnë të dhëna dhe “çdo gjë me një aparat fotografik, si telefonat inteligjentë, tabletët ose laptopët tanë mund të jetë marrësi”, thotë Xiong.

Ana negative e VLC vjen nga një shkallë e lartë e “rrjedhjes” së energjisë me emetimin e sinjaleve të valëve të radios në kanalin anësor. Studiuesit besojnë se nëse mund të mbledhin energjinë e humbur të radiofrekuencës (RF), ata mund ta përdorin atë në mënyrë të mirë duke fuqizuar pajisje të vogla elektronike.

Pas eksperimentimit me tela, shkencëtarët kuptuan se trupi i njeriut ofron mjetin më të mirë – deri në 10 herë më të mirë se çdo cilësim tjetër i testuar – për të përforcuar aftësinë e një spirale bakri për të mbledhur energjinë RF të rrjedhur.

Lidhja e bobinave të bakrit me sistemet VLC përdor njerëzit si antena për të fuqizuar teknologjinë që ata përdorin, shkruan Popularmechanics.

“Në fund të fundi”, thotë Xiong, “ne duam të jemi në gjendje të mbledhim energji të mbeturinave nga të gjitha llojet e burimeve në mënyrë që të fuqizojmë teknologjinë e ardhshme”.

/Shqip.com