Lajme

Reuters shkruan për betimin e kryetarit të ri në Mitrovicë të Veriut

Erden Atiq - Kryetar i Mitrovicës së Veriut

Rrjeti i madh medial Reuters i ka kushtuar një shkrim betimit të Erden Antiqit si kryetar i Mitrovicës së Veriut.

“Një kryetar komune nga partia shqiptare në pushtet e Kosovës u betua në detyrë në pjesën me shumicë serbe të qytetit të ndarë të Mitrovicës të premten, një muaj pas zgjedhjeve lokale që u bojkotuan nga serbët lokalë. Rreth 50,000 serbë që jetojnë në katër komuna të Kosovës veriore bojkotuan votimet në shenjë proteste se kërkesat e tyre për më shumë autonomi nuk janë përmbushur – një tjetër shenjë se një marrëveshje paqeje e nënshkruar mes Kosovës dhe Serbisë në mars nuk po funksionon”, ka raportuar Reuters.

Pjesëmarrja në zgjedhje ishte 3.47% dhe serbët vendas thanë se nuk do të punonin me kryetarët e rinj në katër komunat – të gjithë nga partitë shqiptare – sepse ata nuk i përfaqësojnë ata.

Serbët në rajon nuk e kanë pranuar kurrë shpalljen e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008 nga Serbia, një dekadë pas një kryengritjeje guerile kundër sundimit represiv serb, dhe ende e shohin Beogradin si kryeqytetin e tyre.

“Unë do të punoj me të gjithë ekipin tim për të gjithë qytetarët pa asnjë diskriminim”, tha kryetari i ri i komunës Erden Atiq, pas ceremonisë pranë urës kryesore mbi lumin që ndan anët kryesisht serbe dhe shqiptare të Mitrovicës.

Serbët në rajon nuk e kanë pranuar kurrë shpalljen e pavarësisë së Kosovës në vitin 2008 nga Serbia, të cilët ende e shohin Beogradin si kryeqytetin e tyre.

Ishte e paqartë se kur do të betoheshin kryetarët e rinj të tre komunave të tjera.

Igor Simiç, nënkryetari i Listës Serbe, partia më e madhe serbe e Kosovës e mbështetur nga Beogradi, tha se kishte caktuar 1 qershorin si afat për autoritetet e Kosovës për të ndaluar atë që ai e quajti frikësimin, persekutimin dhe arrestimet e paligjshme të serbëve vendas.

Duke folur për gazetarët në Mitrovicë, ai tha se partia e tij deri më tani kishte arritur “me përpjekje pothuajse mbinjerëzore të frenojë njerëzit” dhe të parandalojë një shpërthim dhune gjatë inaugurimit të Atiqit.

Petar Petkovic, kreu i Zyrës së Serbisë për Kosovën, tha se investimi i Atiqit përbënte okupim nga qeveria e Kosovës. “Çdo pushtim ka një fund dhe ky do të përfundojë kur serbët të vendosin kështu,” tha ai në një konferencë shtypi në Beograd.

Vendet perëndimore, mbështetësit kryesorë të Kosovës, thanë se megjithëse votimi i prillit u zhvillua ligjërisht, rezultatet nuk do të sillnin përparim për shkak të bojkotit serb.

“Nuk duhet të ketë veprime apo iniciativa…që nuk i shërbejnë popullit ose që mund të rrisin tensionet”, tha në një deklaratë Quint-i.

“Të gjitha palët duhet të përmbahen nga përdorimi i forcës ose veprimet që ndezin tensionet ose nxisin konfliktin”.

Plani i mbështetur nga perëndimi, i pranuar verbalisht nga qeveria e Kosovës dhe ajo serbe në mars, synonte të qetësonte tensionet duke u dhënë serbëve vendas më shumë autonomi, me qeverinë kombëtare në Prishtinë që ruante autoritetin përfundimtar.

Zyrtarët serbë në veri dhanë dorëheqjen kolektive në nëntor 2022 në shenjë proteste ndaj planit të qeverisë së Prishtinës për të zëvendësuar targat serbe të makinave që datojnë nga epoka e para-pavarësisë me targa të Kosovës.

Serbët vendas, të cilët ende marrin subvencione dhe përfitime nga Beogradi, zotohen të mos marrin pjesë në asnjë zgjedhje deri në zbatimin e një marrëveshjeje dhjetëvjeçare të ndërmjetësuar nga BE për të krijuar një asociacion të komunave gjysmë autonome serbe.

/Shqip.com