Lajme Botë

Pse lufta në Gaza mund të mos e zhdukë Hamasin, por ta zgjerojë edhe në Europë

Sulmi brutal i Hamasit ndaj Izraelit më 7 tetor është përshkruar si momenti i ’11 shtatorit’ të Izraelit. Duke lënë më shumë se 1400 njerëz të vdekur, në fakt ishte shumë herë më keq se sulmet terroriste të Al-Kaedës në Shtetet e Bashkuara dy dekada më parë.

Në vazhdën e atyre sulmeve në 2001, të ushqyer nga dëshira për të shkatërruar kërcënimet terroriste dhe për të fuqizuar në skenën ndërkombëtare, SHBA pushtoi Afganistanin dhe më vonë Irakun.

Ndërkohë që ato luftëra tërbuan, duke lënë përfundimisht të paktën 400,000 të vdekur, kërcënimi i terrorizmit u rrit në metaztazë në gjithë globin.

Pas sulmit të Hamasit, zyrtarët izraelitë deklaruan qëllimin e tyre për të “çrrënjosur” Hamasin , duke u shpallur luftë “kafshëve njerëzore” të Gazës. Në gjashtë ditë, 6000 bomba u hodhën në Gaza, rajoni më i dendur i populluar i botës.

Për hir të krahasimit, në momentet më intensive të fushatës kundër ISIS-it në Siri dhe Irak në 2015 dhe 2016, u hodhën mesatarisht 2500 bomba në muaj, në një territor 100 herë më të madh se Rripi i Gazës.

Tre javë më vonë, sipas ministrisë së shëndetësisë të kontrolluar nga Hamasi, më shumë se 8,000 njerëz janë viktima në Gaza, 40 përqind e tyre fëmijë dhe 30 për qind gra, ndërsa 88 për qind e të cilëve ende nuk janë identifikuar publikisht.

Ndërkohë, 63 përqind e popullsisë së Gazës është zhvendosur dhe 15 përqind e të gjitha ndërtesave të banimit janë shkatërruar, thotë OKB.

Sipas ‘Save the Children’, më shumë fëmijë janë vrarë në tre javët e fundit sesa në çdo zonë konflikti në botë që nga viti 2019 – 99 për qind e tyre në Gaza.

Ndërsa qëllimi i Izraelit është të ‘zhdukë’ Hamasin, ka të ngjarë që kjo fushatë e tokës së djegur të prodhojë një Hamas 2.0 – diçka shumë më e rrënjosur thellë dhe më ekstreme.

Brutaliteti absolut dhe natyra pa dallim e sulmit të Hamasit më 7 tetor shkaktoi një pretendim tashmë të përhapur se “Hamas = ISIS”.

Në mediat sociale, #HamasIsISIS” ka qenë në trend, ndërsa liderët politikë në Izrael, SHBA dhe në mbarë Evropën i kanë barazuar të dy lëvizjet si një dhe e njëjta gjë.

Një studim më i afërt i Hamasit sugjeron se komente të tilla janë të gabuara. Hamasi është një lëvizje islamike politike, aktivitetet e së cilës vetë-përshkruhen si “rezistencë” dhe bazohen në një axhendë të qartë nacionaliste. Për ISIS-in, Hamasi është apostat, që meriton vdekjen, qartë dhe thjeshtë.

Në Gaza, Hamasi ka goditur në mënyrë rutinore celulat xhihadiste, ideologjia e të cilave është më ekstreme dhe globale në natyrë, duke përfshirë ISIS-in. Në Siri, ISIS luftoi hapur dhe vrau grupet opozitare që kishin gëzuar mbështetjen e Hamasit, duke i etiketuar ata si jobesimtarë. Dhuna e tyre mund të jetë e ngjashme, por si lëvizje nuk mund të ishin më të ndryshme.

Terrorizmi në përgjithësi nuk mund të ‘çrrënjoset’, veçanërisht kur një grup terrorist i ka rrënjët brenda një kauze që perceptohet gjerësisht si i besueshëm dhe i drejtë. ISIS nuk kishte asgjë nga këto – baza e tij ideologjike u dënua njëzëri dhe bota u mobilizua për ta luftuar atë.

Megjithatë, ndërsa Hamasi nuk përfaqëson në asnjë mënyrë kauzën palestineze, fushata e bombardimeve të Izraelit në Gaza rrezikon të legjitimojë narrativën e Hamasit, se rezistenca e armatosur është e vetmja rrugë e mundshme përpara. Popullatat anembanë botës myslimane kanë dalë në rrugë, duke dënuar shkatërrimin në Gaza, diçka që nuk është parë në këtë shkallë në rajon për një kohë të gjatë.

Inkursioni tokësor i sapofilluar i Izraelit ka të ngjarë t’i japë një goditje të fuqishme Hamasit, por grupi do të mbijetojë dhe mund të shndërrohet në diçka edhe më të dhunshme se më parë. Më keq akoma, reagimi intensiv izraelit në Gaza dhe ndjenja e thellë e mosinteresimit ndërkombëtar për kostot e tij për civilët rrezikon të shkaktojë një gjeneratë krejt të re terrorizmi, në të gjithë Lindjen e Mesme dhe më gjerë.

Tashmë, FBI ka treguar se dhuna e vazhdueshme në Gaza duket se do të shkaktojë kërcënimin më të rëndësishëm të terrorizmit të brendshëm në vite. Kjo do të jetë edhe më e vërtetë në Evropë.

Ndërsa dhuna vazhdon të përshkallëzohet dhe militantët e drejtuar nga Irani në të gjithë rajonin vazhdojnë të synojnë trupat amerikane dhe vetë Izraelin, presioni ka filluar të rritet drejt thirrjeve për de-përshkallëzimin. Grupet e të drejtave të njeriut ndërkohë, po bëjnë thirrje për mospërputhje në politikën perëndimore, duke dënuar njëzëri shënjestrimin e ndërtesave të banimit nga Rusia ose rrethimet e Bashar al-Asad në Siri, por duke mbyllur një sy ndaj ngjarjeve të ngjashme në Gaza.

Çështja palestineze dikur ishte një thirrje e fuqishme për xhihadistët në mbarë botën, por kjo u zhduk në vitet e fundit. Ngjarjet aktuale rrezikojnë ta vendosin atë përsëri në ballë, dhe këtë herë, nuk do të jetë aq i përmbajtur në nivel lokal.

/Shqip.com