Lajme Botë

Prokurori i posaçëm mori DM të Trump, pavarësisht ofertës “momentale” të Twitter për ta vonuar

Ish-presidentit amerikan, Donald Trump. Foto: AP
Ish-presidentit amerikan, Donald Trump. Foto: AP

Prokurori i posaçëm, Jack Smith, mori një sërë të dhënash të jashtëzakonshme nga Twitter në lidhje me llogarinë e ish-presidentit amerikan, Donald Trump, nga mesazhet e drejtpërdrejta te hartimi i cicërimave deri te të dhënat e vendndodhjes – ku janë zbuluar dosjet e sapopambyllura gjyqësore.

Por, u deshtë një betejë e mprehtë me avokatët e Twitter-it në janar dhe shkurt – e shoqëruar nga një analizë e ashpër nga një gjykatës federal, i cili pyeti veten nëse Elon Musk po përpiqej të “rehatohej” me ish-presidentin duke rezistuar ndaj kërkesave të këshilltarit special – përpara se prokurorët të merrnin te dhënat.

Përfundimisht, gjykatësi i qarkut amerikan, Beryl Howell, mbajti Twitter (tani i njohur si X) në shpërfillje të gjykatës në shkurt, duke e gjobitur kompaninë me 350,000 dollarë për humbjen e një afati të urdhëruar nga gjykata për të përmbushur urdhrin e kërkimit të Smith. Por transkriptet e sapopavulosura të proceseve në sallën e saj të gjyqit tregojnë se gjoba ishte dënimi më i vogël. Howell u ndez në Twitter për marrjen e hapave “të jashtëzakonshëm” dhe në dukje të paprecedentë për t’i dhënë Trump njoftim paraprakisht në lidhje me urdhrin e kontrollit – pavarësisht paralajmërimeve të prokurorëve, të mbështetur nga prova të papërcaktuara, se njoftimi i Trump mund të shkaktojë dëme të rënda në hetimin e tyre.

A është kjo për ta bërë Donald Trump të ndihet sikur është një përdorues i ri i rinovuar veçanërisht i mirëpritur i Twitter? Pyeti Howell.

Twitter nuk ka asnjë interes tjetër përveç procesit gjyqësor të drejtat e tij kushtetuese“, u përgjigj avokati George Varghese i WilmerHale, firma që Twitter përdor për pjesën më të madhe të proceseve gjyqësore.

Por, Howell iu kthye temës në mënyrë të përsëritur gjatë procedurave, duke pyetur veten pse kompania po ndërmerrte hapa “të rëndësishëm” për të mbrojtur Trumpin që nuk i kishte ndërmarrë kurrë për përdorime të tjera. Në seancën dëgjimore më 7 shkurt të vitit 2023, Howell iu referua Musk-ut, duke pyetur: “A është për shkak se CEO i ri dëshiron të qetësohet me ish-presidentin?“.

Dokumentet e reja detajojnë gjithashtu kategoritë e mundimshme të hetuesve të të dhënave që kërkonin nga llogaria e Trump, duke ofruar detaje të jashtëzakonshme rreth një aspekti intensivisht të fshehtë të hetimit të Smith për përpjekjen e Trump për të përmbysur zgjedhjet e vitit 2020.

Howell i bëri presion kompanisë se kush mbante çelësat e llogarisë së saporikthyer në Twitter të Trump – një grup që me sa duket përfshinte listën e përfaqësuesve të Trump në Arkivin Kombëtar.

Avokatët e Twitter zbuluan gjithashtu se llogaria e Trump dërgoi “disa vëllim” të mesazheve të drejtpërdrejta që prokurorët po punonin për t’i marrë.

Midis të dhënave, urdhri i kërkimit urdhëroi Twitter të prodhonte:

— Llogaritë e lidhura me @realdonaldtrump që ish-presidenti mund të ketë përdorur në të njëjtën pajisje.

— Pajisjet e përdorura për t’u identifikuar në llogarinë @realdonaldtrump.

— Adresat IP të përdorura për të hyrë në llogari midis tetorit 2020 dhe janarit 2021.

— Cilësimet dhe historia e privatësisë.

— Të gjitha tweet-et “të krijuara, të hartuara, të preferuara/pëlqyera ose të ripërsëritura” nga @realdonaldtrump, përfshirë çdo të fshirë më pas.

— Të gjitha mesazhet e drejtpërdrejta “të dërguara nga, të marra nga, të ruajtura në formë drafti ose të lidhura ndryshe me” @realdonaldtrump.

— Të gjitha të dhënat e kërkimeve nga tetori 2020 deri në janar 2021.

— Informacioni i vendndodhjes për përdoruesin e @realdonaldtrump nga tetori 2020 deri në janar 2021.

Pjesa më e madhe e betejës u përqendrua në kërkesën e prokurorëve që Twitter t’i përmbahej një urdhri “mos-zbulimi” dhe të përmbahej nga njoftimi i Trump në lidhje me urdhrin e kërkimit që prokurorët kishin marrë. Twitter ngriti shqetësimet se prokurorët po kërkonin të dhëna që mund të mbuloheshin nga privilegji ekzekutiv – një grindje që tërhoqi përgjigje mosbesuese si nga prokurorët ashtu edhe nga gjyqtari, i cili tha se Trump nuk kishte gjasa të bënte biznes qeveritar me ndihmës të lartë përmes Twitter DM.

Përveç kësaj, Howell theksoi se Twitter kishte pak ose aspak njohuri mbi provat në të cilat prokurorët mbështeteshin për të marrë urdhrin ose detajet e shqetësimeve të tyre akute se njoftimi i Trump mund të rrezikonte hetimin dhe të rezultojë në dëmtim ose frikësim të dëshmitarëve.

Ju nuk e dini as gjysmën për urdhrin që po vini këtu për të vonuar ekzekutimin“, tha Howell.

Prokurorët theksuan në mënyrë të përsëritur se kishin prova – jo vetëm të bazuara në informacionin publik – që zbulimi i urdhrit të kërkimit ndaj Trump mund të rrezikonte hetimin e tyre.

Në të vërtetë, ka arsye konkrete të njohura për të menduar se nëse ish-presidenti do të kishte vënë re këto hapa të fshehtë hetimor, do të kishte dëm dhe shqetësim aktual për hetimin, për dëshmitarët që do të vijojnë”, tha Gregory Bernstein, një anëtar i këshilltarit special.

Howell, i bëri presion Bernstein që t’i përgjigjej pretendimit të Twitter se Trump nuk do të ndërmerrte hapa kundër dëshmitarëve, sepse shumë nga puna e këshilltarit special ishte e njohur dhe raportuar publikisht në lajme.

Së pari, ata nuk dinë asgjë. Dua të them, ata dinë disa gjëra. Ata e dinë atë që kanë lexuar në gazeta“, tha Bernstein. “Por ata po i bëjnë këto pohime faktike të sigurta pa i ditur faktet aktuale të hetimit“. /Politico

/Shqip.com