Teknologji Auto

Porsche prezanton konceptin e ri të veturës së shpejtë

Porsche Mission X i ri mahnitë, i zbuluar për të shënuar 75-vjetorin e markës, është një koncept hipermakine elektrike që paraqet një model pasardhës të mundshëm të veturës Carrera GT dhe 918 Spyder.

Makina me dy vende me lëvizje të pasme, është menduar si një ‘makinë super-sportive’ e lehtë me një sistem elektrik me performancë të lartë, i cili potencialisht mund të ofrojë rreth 1500 kuaj fuqi dhe një synim për t’u bërë makina më e shpejtë.

Ajo do të plotësonte në mënyrë efektive boshllëkun në krye të linjës së Porsche që ka qenë e hapur që kur 918 Spyder doli nga prodhimi në 2015.

Shefi i Porsche, Oliver Blume tha se modeli do të ishte “një fener teknologjik për makinat sportive të së ardhmes”, duke shtuar: “Ai merr pishtarin e makinave sportive ikonike të dekadave të kaluara: si 959, Carrera GT dhe 918 Spyder më parë. Misioni X ofron një shtysë kritike për zhvillimin evolucionar të koncepteve të ardhshme të automjeteve”.

Emri Mission X është një referencë e qartë për konceptin Mission E 2015, i cili parashikonte veturën Taycan që doli në prodhim më 2019. Në vitin 2021 Porsche tregoi një veturë të quajtur Mission R, i cili lë të kuptohet për pasardhësit elektrikë të veturave 718 Boxster dhe Cayman, që priten rreth mesit të kësaj dekade.

Bazuar në ato afate kohore, çdo makinë prodhimi e bazuar në Mission X nuk ka gjasa të shfaqet deri rreth vitit 2027.

Mission X ka dimensione relativisht kompakte rreth 4.5 m të gjatë me një bazë rrote prej 2.73 m, gjë që, vëren Porsche, e bën atë më të ngushtë se Carrera GT dhe 918 Spyder të cilët kanë një linjë filozofike.

Ajo është më pak se 1.2 m e gjatë dhe ulet në rrota 20 inç përpara, me versione 21 inç në pjesën e pasme, një lëvizje e krijuar për të optimizuar aerodinamikën.

Porsche nuk ka zbuluar asnjë detaj teknik të motorit të synuar për Mission X, por ka paraqitur një ‘vizion teknik’, duke dhënë një sërë objektivash që inxhinierët synojnë të arrijnë për të arritur prodhimin serik.

Porsche nuk ka zbuluar një peshë të synuar, por duke pasur parasysh fokusin e firmës në dizajnin e lehtë, qëllimi ka të ngjarë të jetë afër një modeli 911 aktual, i cili ka rreth 1400 ose 1500 kg. Kjo, nga ana tjetër, do të sugjeronte një fuqi prodhimi afër 1500 kuaj fuqi.

Ndërkohë, Porsche thotë se po ndjek gjithashtu performancën e karikimit “të përmirësuar ndjeshëm” për arkitekturën e saj 900 V, me një qëllim që Mission X të karikojë dy herë më shpejt se Taycan.

Kjo mund të karikojë në një maksimum prej 225 kW, që sugjeron që Porsche synon një shpejtësi prej 450 kW.

Generated by pixel @ 2023-06-08T19:16:59.846502

Një karikim i tillë i shpejtë do të ndihmonte për të mundësuar që makina të ofrohet me bateri relativisht të vogla, duke ulur kështu peshën.

/Shqip.com