Kulturë

Polonia do t’i kërkojë Rusisë t’i kthejë pikturat e sekuestruara gjatë Luftës së Dytë Botërore

Qeveria e Polonisë do t’i kërkojë zyrtarisht Federatës Ruse që të kthejë shtatë piktura nga një muze shtetëror i Moskës që u grabitën gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Në një deklaratë këtë javë ministri polak i kulturës Piotr Gliński tha se rreth 20 kërkesa të mëparshme drejtuar Moskës për kthimin e veprave të tjera të marra gjatë luftës janë injoruar nga qeveria ruse.

Ndër veprat që Polonia ka kërkuar të marrë janë piktura të Mjeshtrave të Vjetër si Dürer, Holbein dhe Cranach dhe dorëshkrime, si dhe arkiva historike që lidhen me Holokaustin, raporton Artnews.

Subjekti i kërkesës së tanishme për kthimin zyrtar janë shtatë piktura nga artistë italianë që mbahen aktualisht në Muzeun Shtetëror të Arteve të Bukura Pushkin në Moskë.

Ministri shtoi se Rusia është i vetmi vend ndër disa të tjerë që Polonia i është afruar që deri më tani nuk i është përgjigjur kërkesës së qeverisë për kthimin e kthimit.

Lidhjet e Polonisë me Rusinë vazhdojnë të jenë të tendosura mes pushtimit të Rusisë në Ukrainën fqinje të saj në shkurt dhe një krize të vazhdueshme refugjatësh të shkaktuar nga konflikti.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022