Lajme Botë

Pas 90 vitesh, furra gjermane do të mbyllet për shkak të çmimit të lartë të energjisë

Për 90 vjet, familja e Engelbert Schlechtrimen ka poseduar një furrë ku ka pjekur bukë thekre dhe ëmbëlsira me çokollatë ne qytetin gjerman Köln.

Muajin e ardhshëm ata do t’i fikin furrat përgjithmonë, sepse nuk mund të përballojnë më rritjen e çmimeve të energjisë si rezultat i luftës së Rusisë në Ukrainë .

Gjyshërit e Schlechtrimen themeluan furrën e bukës në Këln përpara Luftës së Dytë Botërore, 58-vjeçari e mori biznesin 28 vite më parë nga babai i tij dhe e ktheu në një dyqan bio me receta tradicionale dhe ndalon aditivët kimikë në furrë buke.

Megjithatë, edhe këto risi nuk do ta shpëtojnë atë nga mbyllja e biznesit familjar – i përbërë nga një furrë buke dhe dy dyqane që punësojnë 35 njerëz – pas pothuajse një shekulli.

Është një viktimë e një krize energjetike evropiane të nxitur nga reduktimet e gazit natyror nga Rusia, që përdoret për ngrohjen e shtëpive, prodhimin e energjisë elektrike dhe fabrikat e energjisë.

Rritjet që rezultojnë në çmimet e energjisë dhe energjisë kanë shtrënguar bizneset që tashmë po luftojnë me një rritje të kostove të tjera ndërsa inflacioni rritet.

“Ka disa kohë që po përballemi me disa kriza në të njëjtën kohë: vendet e lira të punës, mungesa e personelit, mbylljet për shkak të pandemisë së COVID-19, rritjet ekstreme të kostove të lëndëve të para dhe tani shpërthimi i kostove të energjisë dhe rritja e mëtejshme e kostot e personelit, “tha Schlechtrimen.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.58
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.75
Sot : 24/09/2022