Lajme

Para sezonit veror hapet tuneli i Llogarasë, gati tenderi për aeroportin e Sarandës

Në qershor 2024 do të dorëzohet i përfunduar edhe tuneli i Llogarasë, punimet e të cilit deri më tani kanë mbaruar në 70%, kurse për vitin 2024, janë parashikuar të kryhen shpenzime në vlerën 5.1 miliardë lekë.

Në total ky projekt kushton 20.4 miliardë lekë.

Përpara sezonit të ri turistik pritet të përfundojë ndërtimi i rrugës Orikum – Dukat, By Pass-Porti i Jahteve, pagesat për këtë kontratë për vitin 2024 do të jenë 967 milionë lekë, ndërsa ecuria e punimeve deri më tani është 89%.

Vlera e plotë e këtij projekti është 10.3 miliardë lekë.

Ministria e Infrastrukturës njoftoi në Komisionin e Veprimtarisë Prodhuese se është siguruar financimi nga fondet nga WBIF/IBRD për Baypass-in e Tiranës në vlerën 13.4 miliardë lekë, ndërsa po punohet për një studim për Baypass-in e Elbasanit.

Ministria e Infrastrukturës po bëhet gati për të hapur tenderin për ndërtimin e Aeroportit të Sarandës, pas dështimit disa herë të tenderit të hapur gjatë vitit të pandemisë.

I konceptuar si aeroport sezonal, vlera e këtij aeroporti në tenderat e kaluara ka qenë parashikuar në vlerën 33.4 milionë euro dhe brenda 4 viteve të para të operimit objektiv ishte arritja e 1 milionë pasagjerë.

Ky projekt është i projektuar si koncesion me periudhë 35-vjeçare.

Po ashtu do të hapet edhe tenderi për ndërtimin e portit të ri tregtar në Porto Romano, pas bërjes së projektit, që është prezantuar tashmë.

Ky prot pritet të përfundojë së ndërtuari brenda vitit 2026 dhe kostoja totale e këtij projekti që do të financohet me fonde buxhetore sipas projektbuxhetit të vitit 2024 do të jetë 43 miliardë lekë ose rreth 427 milionë euro.

Vetëm për vitin që vjen vlera e pagesave për këtë projekt është parashikuar 85 milionë euro, vlerë kjo që do të merret kredi nga jashtë, por pa e specifikuar se nga cili institucion apo agjenci e huaj.

/Shqip.com