Art Jetese

Nuhatja e këtij vaji redukton stresin, tregon studimi

Ilustrim

Harroni topat e stresit ose ushtrimet e frymëmarrjes.

Aromaterapia mund të jetë mënyra më e mirë për t’u marrë me presionet e punës, mendojnë studiuesit.

Infermieret që mbanin një shishe me vaj trëndafili rreth qafës për një muaj – duke i lejuar ata të thithnin aromën e luleve kudo që shkonin – panë që nivelet e tyre të stresit të bien me më shumë se një të dhjetën.

Ekspertët pohojnë se kjo ‘reduktoi në mënyrë efektive stresin e punës’ dhe efektet e saj mund të jenë edhe më të mëdha me përdorim të vazhdueshëm.

Terapia shekullore, e cila praktikohej në Egjiptin e Lashtë, Kinë dhe Indi, zakonisht përfshin thithjen ose masazhimin e vajrave për të rritur shëndetin mendor ose për të lehtësuar dhimbjen.

Por disa studime e kanë hedhur poshtë aromaterapinë – duke paralajmëruar se nuk shkakton përfitime.

Stresi, reagimi i trupit ndaj ndjenjës së kërcënimit ose nën presion, është i zakonshëm dhe mund të jetë motivues.

Por nivelet e larta me kalimin e kohës mund të shkaktojnë lodhje mendore dhe ankth, si dhe presion të lartë të gjakut, vështirësi në gjumë dhe ndryshime në oreks.

Studimet e mëparshme kanë treguar se infermierët mund të përjetojnë nivele jashtëzakonisht të larta të stresit, deri në pikën që dëmton performancën e tyre të punës dhe jetën personale – duke çuar në disa largime nga puna.

Terapitë alternative – duke përfshirë jogën, akupunkturën dhe meditimin – janë përkrahur të gjitha për të lehtësuar stresin.

Për të përcaktuar nëse aromaterapia mund të ulë stresin e infermierëve, infermierët, të moshës 36 vjeç dhe në këtë profesion për më shumë se një dekadë, mesatarisht, u ndanë në tre grupe.

Atyre iu dha një tub 0.5 ml me vaj livando ose trëndafili – që të dyja thuhet se ulin stresin dhe rrisin cilësinë e gjumit – për t’u ngjitur në këmishën e tyre, ndërsa grupit placebo iu dha vaj susami.

Secili vullnetar u pyet për shëndetin e tyre dhe plotësoi një pyetësor mbi nivelet e stresit në ditën e parë të provës, më pas në ndjekjet dy dhe katër javë më vonë.

Rezultatet, të publikuara në Explore: The Journal of Science & Healing , tregojnë se pas dy javësh, nuk kishte asnjë ndikim të rëndësishëm në nivelet e stresit.

Por pas katër javësh, ata që thithnin aromën e trëndafilit panë se rezultati i tyre i stresit ra me 13 për qind nga 85 në 74, mesatarisht.

Për krahasim, ata në grupin e vajit të susamit panë se rezultati i tyre u ul nga 88 në 86 (dy për qind).

Kjo do të thotë se infermierët në grupin e vajit të trëndafilit shënuan 12 pikë më të ulëta në testin e stresit sesa grupi i kontrollit në fund të studimit.

Infermierët e ekspozuar ndaj livandës panë që nivelet e tyre të stresit të bien me një të dhjetën nga 89 në 80 – megjithëse ekipi tha se kjo nuk ishte aq domethënëse statistikisht – pasi këta pjesëmarrës shënuan vetëm gjashtë pikë më të ulëta në stres sesa grupi i susamit.

“Aroma e trëndafilit për dy orë në ditë dhe gjatë një periudhe të gjatë kohore reduktoi në mënyrë efektive stresin e punës tek infermierët”, shkruan studiuesit.

“Duke marrë parasysh që stresi i punës në të dy grupet e ndërhyrjes u ul me kalimin e kohës, efekti i aromaterapisë mund të kumulohet dhe të rritet me kalimin e kohës me përdorimin e vazhdueshëm”, shtuan ata.

Ekipi sugjeroi se efekti varet nga mënyra se si vajrat ndikojnë në tru dhe sistemin nervor.

Kur thithen, vajrat esencialë stimulojnë nervin e nuhatjes – përgjegjës për shqisën e nuhatjes. Ajo është e lidhur me sistemin limbik – pjesa e trurit që përpunon përgjigjet emocionale.

Për më tepër, studimet kanë treguar se aromaterapia ul reagimin e trupit në luftë ose fluturim, sipas studiuesve.

/Shqip.com