Kulturë

Një skulpturë 2000-vjeçare e Herkulit u zbulua në një qytet të lashtë grek 

Së pari u zbulua koka e Herkulit, pastaj një krah dhe një këmbë.

Pjesët e mermerit të trupit të tij u shpërndanë në rrënojat e një ndërtese greke dhe u bashkuan, gjymtyrë për gjymtyrë, nga një ekip arkeologësh derisa u siguruan: kjo ishte një skulpturë 2000-vjeçare e gjysmëperëndisë më të famshme të mitologjisë klasike.

Ekspertët nga Universiteti Aristoteli i Selanikut po gërmonin qytetin antik të Filipit, që ndodhet në veri të qytetit të sotëm të Kavalës, kur bënë zbulimin, raporton Artnews.

Skulptura përfaqëson teknikisht interpretimin romak të heroit, Herkulit, në krahasim me figurën origjinale greke, Herakliun.

Fragmente të veprës së artit u varrosën në udhëkryqin e dy prej rrugëve kryesore të qytetit. Ka të ngjarë të dekoronte një ndërtesë gjatë periudhës bizantine, rreth shekullit të 8-të ose 9-të pes, kur ishte në modë të instaloheshin skulptura nga antikiteti në fasadat kryesore dhe hapësirat publike.

Edhe pse e fragmentuar, skulptura ofron një pasqyrë se si ishin dekoruar monumentet në këtë periudhë.

Filipi, i konsideruar fillimisht Crenides nga kolonët tasianë rreth vitit 360 pes, ishte një vend strategjik i rëndësishëm duke pasur parasysh afërsinë e tij me majën e Detit Egje. Në vitin 356 pes, qyteti u pushtua nga mbreti Filipi II i Maqedonisë, babai i Aleksandrit të Madh, i cili e quajti atë Philippi dhe e ndërtoi në një qendër për minierat e arit.

Qyteti ka të ngjarë të jetë rrënuar gjatë shekullit të 14-të pas pushtimit osman dhe rrëfimet e dëshmitarëve okularë nga mesi i shekullit të 15-të përshkruajnë tokën e rrënuar nga nxjerrja e gurëve.  

Gërmimet e mëtejshme të Filipit janë planifikuar për vitin e ardhshëm.

/Shqip.com