Lajme Botë

Një rus jeton që katër muaj në pyll, i iku thirrjes për rekrutim në luftë

Kur presidenti i Rusisë, Vladimir Putin njoftoi një mobilizim të pjesshëm të burrave rusë në shtator të vitit të kaluar, Adam Kalinin (jo emri i tij i vërtetë) ai vendosi se gjëja më e mirë për të bërë ishte që të ikte në pyll.

Specialisti i IT-së, ishte kundër luftës që nga fillimi. Madje, ai u mbajtë dy javë në paraburgim pas vendosi një poster në ndërtesën ku ai kishte apartamentin e tij me mbishkrimin “Jo luftës”.

Pra, kur Rusia tha se po thërriste 300,000 burra për të ndihmuar në kthesën e gjërave në një luftë që po humbiste, Kalinin nuk donte të rrezikonte të dërgohej në vijën e parë të frontit për të vrarë ukrainasit. Por, ndryshe nga qindra mijëra të tjerë, ai nuk donte të largohej nga vendi.

Tre gjëra e mbajtën atë në Rusi: miqtë, kufizimet financiare dhe një shqetësim për braktisjen e asaj që ai di.

“Largimi do të kishte qenë një hap i vështirë jashtë zonës sime të rehatisë. Nuk është tamam rehat as këtu, por megjithatë, psikologjikisht, do të ishte vërtet e vështirë të largoheshe”, tha Kalinin, raporton BBC.

Kalinin jeton për katër muaj në një tendë. Ai përdor një antenë të lidhur me një pemë për qasje në internet dhe panele diellore për energji.

Krahas kësaj, rusi ka duruar temperatura deri në -11C (12F) dhe ekziston në furnizimet ushqimore të sjella atij rregullisht nga gruaja e tij.

Sipas tij të jetosh jashtë rrethit të tij, është mënyra më e mirë që mund të mendojë për të shmangur thirrjen. Nëse autoritetet nuk mund t’i dorëzojnë atij një thirrje personalisht, ai nuk mund të detyrohet të shkojë në luftë.

“Në qoftë se ata nuk janë fizikisht në gjendje të më marrin mua nga duart dhe të më çojnë në zyrën e rekrutimit, kjo është një mbrojtje 99% kundër mobilizimit apo ngacmimeve të tjera.”

Në disa mënyra, Kalinin vazhdon jetën e tij si më parë. Ai ende punon tetë orë në ditë në të njëjtën punë, edhe pse gjatë gjithë dimrit – me dritën e saj të kufizuar të ditës – ai nuk ka energji diellore të mjaftueshme për të punuar ditë të plota dhe kështu përbën orët e tij në fundjavë.

Disa nga kolegët e tij janë tani në Kazakistan, duke u larguar gjithashtu nga Rusia pasi filloi mobilizimi, por lidhja e tij me internet nëpërmjet një antene me rreze të gjatë të lidhur me një pishë është mjaft e besueshme sa që komunikimi nuk është një problem.

/Shqip.com