Art Jetese

Një multivitaminë mund të ngadalësojë plakjen e trurit tek të moshuarit

Marrja e një multivitamine çdo ditë mund të ngadalësojë plakjen e trurit të një personi të moshuar me rreth 60 për qind, sugjeron një studim.

Studiuesit në Universitetin Wake Forest në Winston-Salem, Karolina e Veriut, të cilët kryen studimin tre-vjeçar me 2000 persona mbi 65 vjeç thanë se pilulat ka të ngjarë të ndihmojnë sepse parandalojnë mangësitë e lëndëve ushqyese si vitamina D dhe zinku, shkruan DailyMail.

Hulumtimi sugjeroi që multivitamina mund të mbrojë trurin në pleqëri, por shkencëtarët pranuan se nevojiten më shumë kërkime përpara se t’u rekomandojnë të moshuarve që të fillojnë të përdorin pilula çdo ditë.

Prodhuesit dhe disa shkencëtarë kanë nxjerrë në pah përfitimet e suplementeve prej vitesh, me treg që tashmë vlerësohet deri në 50 miliardë dollarë në vit vetëm në Amerikën e Veriut.

Por juria është ende e paqartë nëse tabletat mund të ngadalësojnë rënien mendore. Disa ekspertë i quajnë ato një shpërdorim të madh parash, ndërsa njëri paralajmëroi në fillim të këtij muaji se disa mund të shkaktojnë edhe probleme me zemrën te njerëzit në të 20-at e tyre.

Studiuesit rekrutuan 2,262 njerëz mbi moshën 65 vjeç, të cilët nuk kishin histori të kushteve të tjera mjekësore dhe nuk merrnin suplemente.

Ata u ndanë në katër grupe dhe iu kërkua të merrnin ose multivitamina një herë në ditë, një tabletë kakao çdo ditë ose të shmangnin suplementet.

Secilit iu matën aftësitë e tyre mendore nëpërmjet intervistave telefonike në fillim të studimit dhe një herë në vit për tre vjet gjatë ndjekjes.

Rezultatet treguan se ato u përmirësuan gjatë dy viteve të para për të gjitha grupet, gjë që shkencëtarët thanë se ishte e mundshme sepse ata ishin mësuar me testet.

Por në vitin e tretë një përmirësim u regjistrua vetëm për grupin e multivitaminave.

Ata vlerësuan se ngadalësonte plakjen në tru me rreth 60 për qind krahasuar me ata që nuk merrnin suplemente.

Dr Laura Baker, një eksperte që udhëhoqi studimin, tha se suplementet e përditshme multivitamina-minerale rezultuan në përmirësim statistikisht të rëndësishëm njohës.

Në fillim të këtij muaji, ekspertët u shprehën për vitaminat pa recetë duke thënë se ndërsa kishte pak prova se ato shkaktuan dëm të drejtpërdrejtë, ato mund të vonojnë njerëzit të shohin trajtim mjekësor.

Dr Douglas Scharre, një neurolog tha se njerëzit kanë përdorur suplemente për të rritur kujtesën për qindra vjet, dhe disa janë aq të zakonshme sa i gjeni për shitje në një dyqan ushqimesh.

Një studim i publikuar në fillim të këtij muaji zbuloi gjithashtu se pilulat mund të shkaktojnë probleme të ritmit të zemrës për njerëzit në të 20-at e tyre.

Ajo tha se kjo ka të ngjarë për shkak të rregullimit të dobët rreth formulimit dhe efikasitetit të tyre, duke i lënë ata me pak literaturë që zbulon se çfarë mund të jetë shkaku.

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022