Teknologji Auto

Nissan do të lançojë makinën me bateri në vitin 2028

Derisa bota e makinave elektrike është e përqendruar në disa lojtarë në lojën e baterive në gjendje të ngurtë, Nissan po bënte përparim në prapaskenë dhe pa asnjë bujë. Kompania është aq e sigurt për zhvillimin e saj sa që tashmë është duke punuar në një fabrikë provë ku do të përmirësohet procesi i prodhimit.

Kjo fabrikë do të jetë gati në vetëm dy vjet dhe Nissan synon të përsosë prodhimin në shkallë të gjerë deri në vitin 2026 dhe më pas të rrisë prodhimin në disa vite të tjera. Deri në vitin 2028, Nissan dëshiron të prezantojë në treg një makinë elektrike të mundësuar nga bateria e saj në gjendje të ngurtë.

Të mos harrojmë se është Nissan ai që solli në treg makinën e parë elektrike – ishte Nissan Leaf në vitin 2010. Kaluan edhe dy vite të tjera para se të shihnim Tesla Model S – sigurisht, ajo hoqi fletën nga uji, por fakti mbetet, Nissan ishte i pari. Dhe ndërsa çdo kompani atje grindet për furnizime ose zëvendësime litium dhe teknologji të re të baterive, Nissan e mbajti kokën ulur dhe vazhdoi të punojë.

Sa larg ka shkuar zhvillimi? Sipas kompanisë, qelizat aktuale të baterisë janë rreth 10 cm në diametër dhe produkti përfundimtar do të jetë sa madhësia e një laptopi. Megjithatë, ato qeliza janë të ngurta, ato nuk janë gjysmë të ngurta si disa modele nga prodhues të tjerë. Nuk ka absolutisht asnjë lloj lëngu brenda.

Zhvillimi i baterive në gjendje të ngurtë nuk është qëllimi i vetëm i teknologjisë së re. Nissan jo vetëm që dëshiron të eliminojë lëngjet dhe t’i bëjë bateritë më të sigurta dhe më të dendura me energji. Kompania dëshiron të arrijë 50 % ulje të kostos kur krahasohet me bateritë aktuale të litiumit. Ky në vetvete është një qëllim i madh, së bashku me teknologjinë e baterive në gjendje të ngurtë fillon të duket pothuajse e pamundur.

A mund ta tërheqë Nissan? Sipas David Moss, zëvendëskryetar i kërkimit dhe zhvillimit të Nissan, ajo tashmë po e bën atë. Bateria e re në gjendje të ngurtë jo vetëm që ofron më shumë densitet energjie, por mund të rikarikohet deri në 3 herë më shpejt. Kjo përkthehet në bateri më të vogla për të arritur të njëjtën gamë dhe kohë rimbushjeje të krahasueshme me karburantin – dhe ky është Graali i Shenjtë.

Kjo do të thotë se makinat elektrike nuk do të kenë më nevojë të jenë më të rënda, do të kenë të njëjtin diapazon dhe do të duhet të njëjtën kohë për t’i rimbushur ato si homologët e tyre me lëndë djegëse fosile. Disavantazhi i pronësisë së EV zhduket në atë moment, problemi i vetëm që mbetet është tarifimi i infrastrukturës.

Ndërsa puna për baterinë në gjendje të ngurtë vazhdon, kompania nuk po e ndalon zhvillimin e teknologjisë aktuale. Në fakt Nissan pret të shohë dy gjenerata të tjera të baterive litium përpara se teknologjia e gjendjes së ngurtë të marrë përsipër. Ne mund të presim që të shohim bateritë e reja nga Nissan në dy vitet e ardhshme me qelizat e para pa kobalt që do të prezantohen pak para vitit 2028.

Cila makinë do të jetë e para me baterinë solide? Është shumë herët për të thënë, tregu po ndryshon me shpejtësi, mania e SUV-ve do të zbehet dhe ne do të kemi një trend të ri shumë përpara vitit 2028. Nissan sapo zbuloi vizionin e tij për të ardhmen disa ditë më parë me Max-Out të tij elektrike të konvertueshme dhe atë do të ishte mirë për të shfaqur teknologjinë e re.

2028 është vetëm 5 vjet larg dhe në botën e makinave elektrike kjo është një kohë shumë e gjatë, Nissan nuk do të jetë e vetmja kompani që ofron bateri të gjendjes së ngurtë. Konkurrenca nuk është duke fjetur, e ardhmja jonë varet nga bateritë më efikase dhe nëse thjesht shikojmë prapa në teknologjinë e 10 viteve më parë, mund të kuptojmë përparimin e madh që kemi arritur tashmë. 10 vitet e ardhshme do të ndryshojnë botën siç e njohim ne.

/Shqip.com