Lajme Botë

Ngritët aktakuzë e re kundër ish-Presidentit amerikan

Ish-presidenti i SHBA-ve, Donald Trump
Ish-presidenti i SHBA-ve, Donald Trump

Ish-Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (SHBA), Donald Trump, u përball me një akuzë të katërt penale pasi një trupi gjykues i Gjeorgjisë e paditi atë për përpjekjen për të ndikuar në zgjedhjet e vitit 2020, në të cilat ai u mund nga demokrati Joe Biden.

Akuzat, të ngritura nga prokurorja e qarkut e SHBA, Fannie Willis, janë të fundit në telashet ligjore për Trump, kandidatin kryesor për nominimin presidencial republikan në vitin 2024.

Prokurorët theksuan 11 akuza të aktakuzës kundër Trump dhe bashkëpunëtorëve të tij, duke përfshirë ato për falsifikim dhe shantazh, të cilat zakonisht përdoren kundër anëtarëve të grupeve të krimit të organizuar.

Ata paditën 18 persona të tjerë, duke përfshirë Mark Meadows, ish-shefin e stafit të Shtëpisë së Bardhë të Trump, dhe avokatët Rudy Giuliani dhe John Eastman.

Rasti bazohet në thirrjen telefonike të Trump më 2 janar 2021 me zyrtarin më të lartë zgjedhor të Gjeorgjisë, Brad Raffensperger, duke i kërkuar atij që të “gjente” vota të mjaftueshme për të përmbysur humbjen e tij të ngushtë në shtet, të cilën Raffensperger refuzoi ta bënte.

Katër ditë më vonë, më 6 janar 2021, dhe dy javë përpara se Trump të largohej nga Shtëpia e Bardhë, mbështetësit e tij sulmuan Kapitolin e SHBA në një përpjekje të pasuksesshme për të parandaluar kongresmenët që të konfirmonin fitoren e Biden.

Trump tashmë është deklaruar i pafajshëm për tre akuza penale. Ai përballet me një gjyq në Nju Jork, i cili do të fillojë më 25 mars të vitit të ardhshëm, në lidhje me pagesën e parave për të mbyllur gojën e një aktoreje pornografike dhe një gjyq në Florida, që do të fillojë më 20 maj, në lidhje me ruajtjen e paligjshme të dokumenteve të klasifikuara.

Një aktakuzë e tretë, e ngritur kundër tij në Uashington, e akuzon atë për një përpjekje të paligjshme për të sfiduar humbjen e tij në zgjedhjet e vitit 2020 dhe ende nuk është caktuar data e gjykimit.

Gjeorgjia, dikur një shtet me mbizotërim republikan, është bërë një nga disa shtete në lëvizje që vendos rezultatin e zgjedhjeve presidenciale.

Trump vazhdon të bëjë pretendime të rreme se ai fitoi zgjedhjet e nëntorit 2020, edhe pse dhjetëra padi dhe hetime qeveritare nuk kanë gjetur asnjë provë për të mbështetur këto pretendime.

/Shqip.com