Lajme Botë

NASA ka të drejtë të ekzaminojë UFO-t

Nasa njoftoi se po krijon ekipin e saj të parë të pavarur për të studiuar UFO-t (Fotot: Reuters/Shutterstock)

NASA nuk po thotë se alienët ekzistojnë. Por po thotë, për herë të parë në gati gjysmë shekulli, se UFO-ve ia vlen t’u kushtohet vëmendje.

Agjencia hapësinore njoftoi muajin e kaluar se një ekip i udhëhequr nga një astrofizikan i respektuar do të shqyrtojë atë që qeveria tani preferon të quajë UAP, ose fenomene ajrore të paidentifikuara – dhe gjatë rrugës, ajo që dikur u hodh poshtë si teori e konspiracionit ka fituar përshkrimin më mbresëlënës të ” hulumtim me rrezik të lartë, me ndikim të lartë”, shkruan The Washington Post.

Ky veprim nuk do të jetë surprizë për ata që kanë ndjekur evolucionin e vetë Departamentit të Mbrojtjes.

Zëvendësdrejtori i Inteligjencës Detare Scott Bray tregon për një shfaqje video të një fenomeni ajror të paidentifikuar gjatë një seance dëgjimore të nënkomitetit të Kongresit mbi UAP-të në Capitol Hill më 17 maj. (Alex Brandon/AP)

Zyrtarë të lartë të Pentagonit në maj dëshmuan në një seancë historike të Kongresit për përpjekjet e tyre për të gjurmuar shikimet e objekteve misterioze fluturuese. Dhe, drejtori i inteligjencës kombëtare lëshoi ​​një raport vitin e kaluar duke dokumentuar më shumë se 140 nga këto ngjarje të paqarta.

Rezultati i këtyre hetimeve deri më tani ka qenë deflatues: Fenomenet e paidentifikuara mbeten kryesisht të paidentifikuara. Pikërisht për këtë arsye hyrja e NASA-s në përleshje, me një studim modest prej 100,000 dollarësh, i planifikuar të fillojë këtë vjeshtë dhe të zgjasë rreth nëntë muaj, i cili është kaq i mirëpritur.

Departamenti i Mbrojtjes dhe komuniteti i inteligjencës kanë një interes të qartë për të shqyrtuar, për shembull, nëse ato që duken si avionë janë teknologji e avancuar nga një fuqi e huaj, ndoshta e krijuar për përdorim ushtarak ose për të mbledhur të dhëna nga qielli – megjithëse nuk ka ende prova për ta mbështetur këto hipoteza.

Versioni më vizatimor i planetëve të huaj, të prirur ndaj dominimit universal, natyrisht, do të përbënte gjithashtu një kërcënim për sigurinë kombëtare. Por, interesat e NASA-s janë edhe më të gjera, dhe po ashtu edhe aftësitë e saj, shkruan TWP.

NASA mund të përpiqet t’u përgjigjet gjithashtu pyetjeve të sigurisë kombëtare, duke sjellë rigorozitet shkencor në projektin e analizimit të të dhënave të disponueshme, si dhe mbledhjen e të dhënave të reja.

Një pjesë e problemit tani është se ato 140 imazhe dhe video të paqarta ofrojnë ushqim të pakët për konkluzione të sigurta, por NASA ka akses në një grumbull vëzhgimesh të mbledhura si duke parë nga Toka ashtu edhe duke parë nga poshtë.

Agjencia ka theksuar gjithashtu dëshirën e saj për të garantuar sigurinë e fluturimit. Por, siç disa e kanë bërë të tingëllojë, kërkimi për jetën jashtëtokësore është në vetvete i vlefshëm – pavarësisht nëse merr formën e përpjekjeve ekzistuese të NASA-s për të pastruar botët e oqeanit të Titanit dhe Evropës ose, më tej jashtë kutisë, duke gjuajtur për shenja të një qytetërimi teknologjik i njohur si “teknofirma”.

Ndjekja padyshim do të jetë e vlefshme nëse NASA ose dikush tjetër zbulon se alienët ekzistojnë vërtet. Por do të jetë gjithashtu e vlefshme nëse – dhe kjo ka shumë më shumë gjasa – studiuesit të gjejnë një shpjegim tjetër për UAP-të, dhe edhe nëse ata nuk gjejnë asnjë shpjegim. /Shqip.com