Teknologji Shkencë

NASA do t’i bashkohet një programi ushtarak për të zhvilluar shtytje termike bërthamore

Gati tre vjet më parë, Agjencia e Projekteve të Kërkimit të Avancuar të Mbrojtjes së SHBA-së njoftoi synimin e saj për të zhvilluar një sistem shtytës termik bërthamor të fluturueshëm. Qëllimi ishte të zhvillohej një kontroll më i përgjegjshëm i anijeve kozmike në orbitën e Tokës, orbitën hënore dhe kudo në mes, duke i dhënë ushtrisë liri më të madhe operacionale në këto fusha.

Agjencia ushtarake e quajti këtë program një Raketë Demonstruese për Operacionet e Agile Cislunar, ose shkurt DRACO. Programi konsiston në zhvillimin e dy gjërave: një reaktor të ndarjes bërthamore dhe një anije kozmike për ta fluturuar atë. Në vitin 2021, DARPA i dha 22 milionë dollarë General Atomics për reaktorin dhe dha grante të vogla prej 2.9 milionë dollarë për Lockheed Martin dhe 2.5 milionë dollarë për Blue Origin për sistemin e anijes kozmike.

Në të njëjtën kohë, NASA po arrinte të kuptonte se nëse do të ishte vërtet serioze për dërgimin e njerëzve në Mars një ditë, do të ishte mirë të kishte një mjet më të shpejtë dhe më efikas në karburant për të arritur atje. Një raport me ndikim i publikuar në vitin 2021 arriti në përfundimin se e vetmja rrugë realiste e agjencisë hapësinore për të vendosur njerëzit në Mars në dekadat e ardhshme ishte përdorimi i shtytjes bërthamore.

Lëvizja termike bërthamore përfshin një motor rakete në të cilin një reaktor bërthamor zëvendëson dhomën e djegies dhe djeg hidrogjenin e lëngshëm si lëndë djegëse. Kërkon dukshëm më pak karburant sesa shtytje kimike, shpesh më pak se 500 tonë metrikë, për të arritur në Mars. Kjo do të ishte e dobishme për një mision në Mars, i cili do të përfshinte disa misione paraprake për të para-skenuar ngarkesën në planetin e kuq.

Kështu këtë javë, NASA tha se është në partneritet me agjencinë ushtarake dhe po i bashkohet projektit DRACO.

“NASA do të punojë me partnerin tonë afatgjatë DARPA për të zhvilluar dhe demonstruar teknologji të avancuar të shtytjes termike bërthamore që në vitin 2027”, tha administratori i NASA-s Bill Nelson. “Me ndihmën e kësaj teknologjie të re, astronautët mund të udhëtojnë drejt dhe nga hapësira e thellë më shpejt. se kurrë, një aftësi e madhe për t’u përgatitur për misionet me ekuipazh në Mars”.

Agjencia amerikane e hapësirës nuk do të ofrojë asnjë financim të drejtpërdrejtë në këtë moment. Megjithatë, Drejtoria e Misionit të Teknologjisë Hapësinore do të udhëheqë zhvillimin teknik të motorit termik bërthamor, një komponent kyç i anijes kozmike që do të shfrytëzojë energjinë nga reaktori bërthamor. DARPA do të vazhdojë të udhëheqë zhvillimin e përgjithshëm të programit, duke përfshirë integrimin dhe prokurimin e sistemeve raketore.

Lëvizja termike bërthamore ka qenë prej kohësh një qëllim i mbrojtësve të fluturimeve në hapësirë, që daton që nga ditët e shkencëtarit gjerman të raketave Wernher von Braun dhe Projektit NERVA të NASA-s. Ato plane nuk u realizuan kurrë, dhe ideja ka mbetur në flagrancë për dekada. Tani, ky projekt i përbashkët është përpjekja më serioze e SHBA-së për të zhvilluar teknologjinë që atëherë. Ajo ka përfitimin e shtuar të interesit nga Kongresi Amerikan, i cili ka shtyrë agjencinë hapësinore të përfshihet.

Asnjë nga këto nuk do të ndodhë shpejt. Teknologjia është e vështirë dhe e paprovuar, dhe sigurisht që ka çështje rregullatore që lidhen me nisjen e një reaktori bërthamor në hapësirë. Viti 2027 duket optimist për një demonstrim dhe teknologjia nuk ka gjasa të përdoret për të dërguar njerëz në Mars të paktën para fundit të viteve 2030.

/Shqip.com