Teknologji

NASA arrin me sukses përplasjen me një asteroid

Një ilustrim tregon anijen kozmike DART të NASA-s

NASA arriti të hënën të përplasë një anije të vogël kozmike direkt në një asteroid.

Një përplasje e qëllimshme 14,000 milje në orë e krijuar për të testuar nëse një teknologji e tillë mund të vendoset një ditë për të mbrojtur Tokën nga një ndikim potencialisht katastrofik.

Përfundimi i anijes kozmike (DART) i emocionoi shkencëtarët dhe inxhinierët në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar të Universitetit Johns Hopkins në Laurel, Md i cili operoi misionin sipas një kontrate të NASA-s.

Asteroidi, Dimorphos, është pothuajse sa Piramida e Madhe e Gizës, siç e tha një shkencëtar të hënën dhe është rreth 7 milionë milje nga Toka për momentin.

Ai rrotullohet rreth një asteroidi më të madh të quajtur Didymos. Asnjëra prej tyre nuk përbën kërcënim për planetin tonë tani ose në çdo kohë në të ardhmen e parashikueshme.

Ky ishte vetëm një provë, demonstrimi i parë i NASA-s i një teknike të mundshme të mbrojtjes planetare, të quajtur një ndikim kinetik.

Ideja është që t’i jepet një asteroidi hipotetikisht i rrezikshëm vetëm një goditje e mjaftueshme për të ndryshuar trajektoren e tij orbitale.

E nisur nëntorin e kaluar nga Kalifornia, anija kozmike ishte e vogël, afërsisht sa një makinë shitëse ose karrocë golfi.

Shkencëtarët parashikuan një grumbull mbeturinash nga asteroidi pas goditjes , por jo ndryshim të rëndësishëm strukturor.

Por edhe efektet e vogla në lëvizjen e një asteroidi mund të jenë një shpëtimtar planeti. Një përplasje e hershme me një asteroid, nëse bëhet mjaft herët le të themi, 5 deri në 10 vjet përpara takimit të tij të parashikuar me Tokën – mund të jetë e mjaftueshme për ta ngadalësuar atë.

Ka mijëra asteroidë potencialisht të rrezikshëm që i afrohen ose kalojnë shtegun orbital të Tokës rreth diellit. Asnjë nuk dihet aktualisht se është në një trajektore për të goditur planetin.

Do të duhen të paktën disa ditë për të treguar nëse misioni DART arriti të ngadalësojë asteroidin e synuar dhe në çfarë shkalle e bëri këtë.