Teknologji Auto

Mercedes tërheq mijëra vetura të modeleve S-Class dhe EQS

Prodhuesi gjerman i automjeteve ka vendosur të tërheq nga tregu një numër të madh të automjeteve.

Vendimi prek modelet EQS dhe S-Class 2022-2023, të cilët mund të kenë probleme me softuerin ESP, ku do të afektohen 7,558 automjete në Shtetet e Bashkuara, që përfshin shembuj të Mercedes EQS 450 dhe EQS 580 të vitit 2022, Mercedes S 580e të vitit 2023 dhe Mercedes-Maybach S580 dhe S680 të vitit 2023.

Prodhuesi i automjeteve fillimisht u bë i vetëdijshëm për një problem në lidhje me sistemin ESP në janar 2022, kur mori një raport të vetëm në terren të sistemeve të humbura të kontrollit dinamik.

Kjo u shndërrua në një problem mjaft të madh sepse makina humbi funksione si rregullimi i rrëshqitjes së përshpejtimit, shpërndarja elektronike e forcës së frenimit dhe madje edhe sistemi i saj i frenimit kundër bllokimit.

Duke përdorur simulimin e kushteve në terren, inxhinierët e Mercedes zbuluan se ata mund të shkaktonin gabimin që çoi në dështimin e sistemit ESP. Megjithëse thotë se disa kushte të drejtimit mund të ndërhyjnë në rutinat e ekzekutuara nga sistemi, ai nuk specifikon se cilat kushte janë ato. Megjithatë, Mercedes është në dijeni të 96 raporteve që mund të lidhen me këtë çështje, por asnjë prej tyre nuk ka rezultuar me aksidente apo lëndime.

Një dështim i sistemit ESP mund të kufizojë funksionalitetin e teknologjive përkatëse, si ABS, ASR dhe EBD, dhe mund ta çojë shpejtësinë të lexojë 0 mph, ndërsa automjeti është në lëvizje.

/Shqip.com