Lajme

Më 1 dhjetor përfundon afati për ri-regjistrimin e targave ilegale serbe në RKS

Më 1 dhjetor përfundon afati i paracaktuar nga Qeveria e Kosovës për ri-regjistrimin e automjeteve me targa ilegale serbe në RKS. Pas kësaj date, automjetet me targa ilegale nuk do të kenë mundësi që të regjistrohen në Kosovë. Nga 1 nëntori deri më tani, janë regjistruar 1 mijë e 660 automjete.

Procesi i regjistrimit të veturave nga targat ilegale serbe në targa RKS po vazhdon me një interesim të shtuar pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për shtyrjen e afatit për ri-regjistrimin e automjeteve me targat ilegale serbe me akronimet “PR”, “KM”, “GL”, e tjerë për qytetet e Kosovës.

Targat “KM” tashmë i kanë zëvendësuar me RKS edhe këtë dy qytetarë serbë që në kushte anonimiteti treguan për RTK-në se pse i larguan targat e dikurshme.

“I kam larguar sepse çka është për të gjithë është edhe për mua. Unë nuk mund të jem i veçantë nga të tjerët. Jam njeri i hapur dhe kuptoj gjerat si shkojnë. Le te jetë ashtu, paqe e qetësi”, tha ai.

“I largova për arsye se nuk ka pasur mundësi të regjistroj në KM. Nuk ke mundur të lëvizësh në Serbi dhe të kthehesh. Ky ka qenë problemi. Për mua është njëjtë”, tha ai.

Nga fillimi e deri më 16 nëntor, me targa RKS janë regjistruar 1 mijë e 660 automjete që kishin targa ilegale serbe, ka thënë për Radio Kosovës zëvendësdrejtori i Policisë në veri të Mitrovicës, Veton Elshani.

Duke folur për interesimin e shtuar të qytetarëve serbë për regjistrimin e automjeteve me targa RKS, analisti serb, Branislav Kerstiq, thotë se kjo po bëhet për dy arsye.

“Shumica e nënshtetasve të shtetit të Kosovës të nacionalitetit serb, nga veriu e kanë kuptuar se Beogradi është duke hequr dorë nga Kosova. Po ashtu, ky vendim i Qeverisë së Kosovës duket se është shumë serioz”, tha ai.

Qeveria e Kosovës vendimin për zgjatjen e afatit për ri-regjistrimin e automjeteve me targa ilegale serbe e mori më 30 tetor. Ky vendim parasheh që pas datës 1 dhjetor 2023, pronarët e mjeteve të pajisura me targat “PR”, “KM”, “PZ”, “GL”, “UR”, “PE”, “DA” apo “ĐA” nga 10 qershori i vitit 1999 deri me datë 21 prill 2022, nuk do të kenë më mundësinë që këto mjete t’i regjistrojnë me targa RKS, të hyjnë apo të qarkullojnë në dhe përmes territorit të Republikës së Kosovës.

/Shqip.com