Lajme Botë

Mark Rutte drejt postit të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s

Për holandezin Mark Rutte, rruga për t’u bërë Sekretari i ri i Përgjithshëm i NATO-s është tashmë krejtësisht e lirë.

Kryeministri në largim i Holandës arriti të kapërcejë vetot e fundit që e penguan atë të arrinte unanimitetin e kërkuar për të hyrë në këtë pozicion: atë të Hungarisë së Viktor Orbanit dhe atë të Sllovakisë së Robert Ficos.

Aleanca Atlantike merr vendime me konsensus, kështu që çdo kandidat ka nevojë për mbështetjen e të 32 aleatëve, me miratimin e Budapestit dhe Bratislavës, mungon vetëm miratimi i Rumanisë, por Bukureshti nuk mund ta mbajë të bllokuar.

Kandidatura e Rutte ishte kundërshtuar më parë nga Viktor Orban, sepse liberali kishte kritikuar shkeljet e shtetit të së drejtës në vend, por edhe politikat e tij represive ndaj komunitetit LGBT+.

Por pak nga pak dy liderët arritën një marrëveshje. Mbështetja e Hungarisë vjen pas një takimi që kryeministri hungarez pati me Sekretarin e Përgjithshëm aktual të NATO-s, Jens Stoltenberg javën e kaluar, në të cilin të dyja palët ranë dakord që vendi të mos bllokonte vendimet e Aleancës për mbështetjen për Ukrainën, me kusht që megjithatë të mos përfshihet.

“Kryeministri Mark Rutte ka konfirmuar se ai e mbështet plotësisht këtë marrëveshje dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë, nëse ai do të bëhet Sekretari i Përgjithshëm i ardhshëm i NATO-s”, shkroi Orban në platformën e mediave sociale për të mbështetur kandidaturën e Rutte.

/Shqip.com