Luftëtarët kanadezë në Ukrainë, kanë batalionin e tyre

Shumë qytetarë të Kanadasë janë paraqitur në Ukrainë për të luftuar për legjionin e ri të huaj të vendit, organizata ka ngritur një batalion të veçantë kanadez.

550 luftëtarët e mundshëm që kanë mbërritur nga Kanadaja deri më tani janë pjesë e një batalioni me bazë në Kiev, tha përfaqësuesi i Legjionit Ndërkombëtar për Mbrojtjen Territoriale të Ukrainës, i cili kërkoi të mos identifikohej për arsye sigurie, raporton National Post.

“Vullnetarët e legjionit ndërkombëtar zakonisht mbahen së bashku për qëllime logjistike pasi është më e lehtë për komunikim, për të shmangur barrierat gjuhësore,” tha ai.

Ndërkohë, një aktivist ukrainas-kanadez që ndihmon në rekrutimin e luftëtarëve në këtë vend tha se qindra të tjerë kanë dalë vullnetarë për të luftuar në Ukrainë.

Borys Wrzesnewskyj, një ish-deputet liberal i cili po ndihmon diplomatët ukrainas të organizojnë vullnetarë për Legjionin Ndërkombëtar, tha se vlerësimi i tij i përafërt është se të paktën 1,000 kanadezë kanë aplikuar për t’u bashkuar me forcën ukrainase.

Kanadezët mund të regjistrohen për programin zyrtar të qeverisë ukrainase përmes uebsajtit Defukraine.ca ose duke kontaktuar drejtpërdrejt ambasadën dhe konsullatat, mirëpo, Wrzesnewskyj tha se shumë thjesht “po marrin dhe shkojnë” në Ukrainë nëpërmjet Polonisë.

“E vërteta është se ne kemi kaq shumë ish-ushtarakë kanadezë që po bëjnë hapa përpara dhe e kuptojnë se kjo është krejtësisht e gabuar”, tha ai në lidhje me përgjigjen ndaj pushtimit të Rusisë. “Ata për nga natyra janë mbrojtës dhe … ata janë të gatshëm të udhëtojnë në Ukrainë.”

“Ata janë gjithashtu të vetëdijshëm se kjo nuk është vetëm beteja për lirinë dhe demokracinë e 44 milionë qytetarëve ukrainas. Sot, njerëzit në vijën e parë të Ukrainës … po mbrojnë hapësirën demokratike veri-atlantike.”

Diplomatët ukrainas kanë thënë se vendi do t’u jepte përparësi kanadezëve me përvojë ushtarake, por mirëpret këdo që është i interesuar të bashkohet me luftën.

Të paktën disa kanadezë të lejuar për të shkuar në Ukrainë do të trajnohen në Poloni, sipas Wrzesnewskyj dhe Chris Ecklund, një biznesmen Hamilton, Ont.

Burimi i Legjionit Ndërkombëtar tha se Ukraina do të donte që linjat ajrore në Kanada dhe gjetkë të ofrojnë kalim falas në Poloni për luftëtarët e mundshëm.

Tani për tani, ata duhet të paguajnë mënyrën e tyre ose të mbështeten në fondet e mbledhura nga kishat dhe grupet e tjera, tha ai.

Ndërkohë, Ecklund tha këtë javë se faqja e internetit fightforukraine.ca është përballur me sulme të përsëritura nga hakerë të dyshuar rusë.

Qeveria federale u ka dërguar mesazhe disi të përziera kanadezëve që mendojnë të luftojnë në Ukrainë.

Melanie Joly, ministrja e punëve të jashtme, pranoi se disa njerëz do të marrin “vendime individuale” për ta bërë këtë.

Por zyra e Ministres së Mbrojtjes Anita Anand tha: “Kanadezët duhet të vazhdojnë të shmangin çdo udhëtim në Ukrainë dhe ata në Ukrainë duhet të largohen nëse është e sigurt për ta që ta bëjnë këtë.”