Hajnia e fshehur në rrjedhën e lumenjve (Video)

Për dy ditë rresht, Kosova është përfshirë nga reshje të shumta shiu, ku për pasojë ka përmbytje në disa komuna, kryesisht në zonat e Drenicës dhe në Dukagjin.

Për këto fatkeqësi natyrore, emisioni n’Shënjestër, i përgatitur nga  Shqip.com  i transmetuar më datë 18.05.2022, kishte sjellë një realitet të hidhur të një varg investimesh në lumenjtë e Kosovës.

Brenda pesë vjetësh Ministria e Mjedisit në bashkëpunim me komunat investuan në 142 projekte, prej të cilave asnjë nuk i plotësonte kriteret bazë. Pas një varg ngecjesh, në vitin 2021 u krijua një grup punues me qëllim të verifikimit të gjendjes së projekteve i cili doli të jetë skandaloz. Projektet e mosrealizuara të lumenjve, parregullsitë gjatë proceseve dhe lekët e vjedhurat janë gjendja absurde e përsëritur vazhdimisht në Kosovë.

E për pasojë të kësaj, në disa zona në Kosovë kanë ndodhur vërshime dhe përmbytje të mëdha.

Situata është përkeqësuar tej mase në disa komuna, përfshirë, Skenderajn, Drenasin, Pejën, Klinën, Istogun, Mitrovicën e Podujevën. Si pasojë e shirave të rrëmbyeshëm, vërshimet kanë dëmtuar ekonomi familjare, biznese, kultura bujqësore dhe infrastrukturën rrugore.

Po ashtu, vlerësohet se dëmtimi i shtretërve të lumenjve, si pasojë e nxjerrjeve të paligjshme të zhavorrit, kontribuoi shumë në përmbytjen e zonave.

Gjithashtu, në disa komuna të Kosovës janë krijuar komisione për të vlerësuar dëmet e shkaktuara nga vërshimet e ditëve të fundit dhe njëherësh iu është ofruar ndihme, qofte përmes veshmbathjeve, ujit të pijes apo gjërave te tjera elementare.

Varësisht prej dëmeve të mëdha, për fat të mire nuk ka pas dëme në njerëz. Madje, zyrtarë të këtyre komunave (të prekura nga vërshimet) kanë thënë se sot (e premte) situata është qetësuar paksa.

Niveli i ujit në lumenj ka rënie, rrezik për momentin nuk ka dhe sipas Policisë së Kosovës, të gjitha rrugët magjistrale dhe autostradat janë të kalueshme.

Gjithashtu, edhe nga Agjencia e Menaxhimit Emergjent, ka thënë se zyrtarët e saj janë duke bashkëpunuar me drejtoritë komunale për situatën në terren dhe bashkërisht po e menaxhojnë situatën.