Biden thotë se vendet e NATO-s duhet të jenë “në hap” me njëra-tjetrën gjatë pushtimit rus në Ukrainë

Presidenti i SHBA-ve, Joe Biden

Presidenti i SHBA Joe Biden, gjatë bisedimeve me presidentin polak Andrzej Duda, tha se paqja në Evropë është e lidhur drejtpërdrejt me stabilitetin në Shtetet e Bashkuara, duke shtuar se mungesa e veprimit në dy luftërat botërore “na është kthyer përsëri në ndjekje”.

“Aftësia e Amerikës për të përmbushur rolin e saj në pjesë të tjera të botës mbështetet në një Evropë të bashkuar, një Evropë të sigurt. Ne kemi mësuar nga përvoja e trishtuar në dy luftëra botërore, kur ne kemi qëndruar jashtë dhe nuk kemi qenë të përfshirë në stabilitetin në Evropë, gjithmonë na përndjek ne, Shtetet e Bashkuara”, tha Biden.

“Kështu që unë kam thënë për një kohë të gjatë, si një senator që vizitova këtu, anëtar i Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë, si zëvendëspresident për tetë vjet, tani si President, se stabiliteti në Evropë është jashtëzakonisht i rëndësishëm për Shtetet e Bashkuara në kushtet e interesit tonë. Jo vetëm në Evropë, por në mbarë botën”, vazhdoi ai.

Biden tha gjithashtu se ai dhe udhëheqësit e SHBA e shohin nenin 5 të NATO-s si “një angazhim të shenjtë”.

Neni 5 është parimi që një sulm ndaj një anëtari të NATO-s është një sulm ndaj të gjithë anëtarëve.

Biden tha se presidenti rus Vladimir Putin mendonte se do të ishte në gjendje të ndante vendet e NATO-s me pushtimin e tij në Ukrainë, raporton CNN.

“Kriteri i vetëm më i rëndësishëm në këtë botë që ndryshon kohën … është që NATO të qëndrojë absolutisht, plotësisht, tërësisht e bashkuar. Nuk ka ndarje në pikëpamjet tona. Se çfarëdo që të bëjmë, bëjmë në unison, dhe të gjithë – të gjithë – vjen, – tha ai.

Presidenti amerikan pranoi gjithashtu tendosjen e refugjatëve ukrainas mbi Poloninë, duke iu referuar situatës në kufirin SHBA-Meksikë.