Lajme Botë

Lëvizja e guximshme e presidentit të ri të Kenias për të hequr subvencionet

Presidenti Ruto

Ndërsa liderët anembanë botës po prezantojnë subvencione për të mbrojtur njerëzit nga rritja e kostos së jetesës, në njoftimin e tij të parë të politikës kryesore, presidenti i Kenias William Ruto ka befasuar kombin duke hequr një subvencion për benzinën, i cili e ka rritur çmimin e shitjes me pakicë në një të gjithë kohërave. lartë.

Kjo ka çuar në një reagim të ashpër në mediat sociale, ndërsa analistët paralajmërojnë se ai rrezikon të humbasë mbështetjen që në fillim të kohës së tij në detyrë, pasi fitoi ngushtë zgjedhjet e muajit të kaluar, raporton BBC.

Presidenti Ruto e bazoi fushatën e tij zgjedhore në një narrativë populiste “Hustler” – duke premtuar se do të përmirësojë jetën e qytetarëve të zakonshëm, do të krijojë vende pune dhe do të ulë koston e jetesës, ndërsa thekson sfondin e tij të varfër.

Një nga premtimet e tij të fushatës ishte heqja e taksave mbi karburantin për të ulur koston e tij dhe për të ulur koston e mallrave bazë.

Por në fjalimin e tij inaugurues, presidenti njoftoi fundin e programit të subvencionimit, duke thënë se do t’i kushtonte vendit 2.3 miliardë dollarë (2 miliardë £) deri në fund të vitit aktual financiar, në qershor 2023.

Ekonomistët pajtohen se subvencionet janë të paqëndrueshme për Kenian dhe shpesh janë vetëm një mundësi për njerëzit që të mashtrojnë para, por në afat të shkurtër, kenianët e zakonshëm do të ndjejnë dhimbjen e një rritje prej 13% të kostos së një litri benzinë ​​në 1.49 dollarë./Shqip.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022