Lajme

Kurti për mediumin zviceran liston katër arsye që e bëjnë të imagjinueshëm një konflikt me Serbinë

Kryeministri, Albin Kurti

Kryeministri i vendit, Albin Kurti në një intervistë për mediumin zviceran “Republik” ka listuar katër arsye që e bëjnë të imagjinueshëm një konflikt.

Ai ka thënë se Beogradi mban lidhje të ngushta me Putinin.

“Ne nuk kemi frikë, por duhet të jemi të vëmendshëm. Mbesim të shqetësuar. Sipas mendimit tim ka katër arsye, që e bëjnë një konflikt të imagjinueshëm. Së pari, Serbia nuk e njeh ende pavarësinë e Kosovës. Lufton kundër njohjes sonë ndërkombëtare, dhe në të njëjtën kohë financon strukturat kriminale brenda Kosovës për ta minuar sundimin e ligjit dhe sovranitetin tonë.

Së dyti: Në Serbi nuk mund të pajtohen me krimet e luftës të kryera në vitet 1990-ta. Është për keqardhje. E treta, e që më shqetëson: Kosova është një demokraci, Serbia nuk është. Kushdo që kufizohet me një autokraci është në rrezik. Së katërti, Beogradi zyrtar mban lidhje të ngushta me presidentin despot rus Vladimir Putin. Vuçiqi e ka takuar Putinin 20 herë në 10 vjet, së fundi më 25 nëntor të vitit 2021 në Sochi, tre muaj para se të fillonte lufta në Ukrainë”, ka thënë Kurti.

Kurti, mes tjerash, ka folur edhe për takimet me presidenti serb, Alekandar Vuçiq, të cilat thotë se janë përmirësuar veçse asnjëherë nuk ia ka shtrënguar dorën.

“Do të preferoja shumë që në Serbi të shihja politika progresive dhe pro-evropiane. Por nuk është kështu. Nga ana tjetër, atmosfera gjatë takimeve tona në Bruksel është përmirësuar”. Nëse i kanë shtrirë dorën njëri-tjetrit, ai thekson: “Jo kurrë. Kjo për shkak se jemi takuar tre nga katër herë gjatë pandemisë së COVID-19 dhe nuk ka ende një marrëveshje përfundimtare”.

Kurti: Pas 1 nëntorit, targat tjera përveç RKS, do të jenë të paligjshme

Tutje, ai ka folur edhe për ndryshimin e targave të Serbisë në RKS, duke dhënë verdiktin se nga 1 nëntori të njëjtat do të jenë të paligjshme.

“Ne po punojmë shumë që serbët në Kosovë të kalojnë në targat e Kosovës. Sepse vetëm ata janë të ligjshëm në këtë shtet. Tani ia kam shtrirë dorën popullit. Kushdo që regjistron tavolinën e tij deri më 31 tetor nuk paguan as taksa dhe as tarifë regjistrimi për mjetin. Kjo është shumë tërheqëse për serbët në Kosovë. Pikërisht për këtë po bëjnë presion strukturat ilegale. Por ka ende kohë të mjaftueshme për të riregjistruar panelet tuaja. Pas datës 1 nëntor, këto shenja do të jenë të paligjshme dhe ne do të veprojmë në përputhje me ligjet tona”, tha Kurti.

Kurti: NATO do të mbetet në Kosovë sepse Kosova dëshiron të anëtarësohet në NATO.

Tutje ai ka thënë se NATO do të vazhdojë të mbetët në Kosovë.

NATO do të mbetet në Kosovë sepse Kosova dëshiron të anëtarësohet në NATO. Të dyja janë pjesë e historisë së njëri-tjetrit – dhe kjo do të vazhdojë të jetë kështu edhe në të ardhmen. Nuk ka asnjë paralele mes Afganistanit dhe Kosovës. E vetmja gjë që pyeta veten për 15 gusht ishte: Si mund të ndihmoj me çështjen e refugjatëve? Si rezultat, Kosova pranoi rreth 1,800 refugjatë afganë.

NATO na ofron mbrojtje dhe siguri, dhe ne gjithashtu kontribuojmë diçka në aleancën e mbrojtjes perëndimore. Nga marsi deri në qershor të vitit të kaluar morëm pjesë në stërvitjen ushtarake “Defender Europe” me 330 ushtarë dhe së bashku me ushtrinë amerikane dërguam një forcë paqeruajtëse në Kuvajt.

Kurti ka folur edhe për flamurin e Kosovës, ku ka thënë se është obligim ta respektojë dhe përqafojë.

“Si Kryeministër i Republikës, flamuri i Kosovës është detyrë dhe obligim im dhe gjithashtu diçka që unë e respektoj dhe e përqafoj. Ajo është prioriteti im kryesor. Mund të ketë gjëra të tjera në programin e lëvizjes sonë”.

Ai është pyetur edhe se Shqipëria dhe Kosova një ditë mund të formojnë një shtet të përbashkët. Duhet të hiqje dorë nga kjo ëndërr?

“Askush nuk duhet të heqë dorë nga ëndrrat e tij. Por ju duhet të qëndroni gjithmonë realistë”./SHQIP.com