Lajme Botë

Kryeministri i Japonisë lëshon ​​një paralajmërim të tmerrshëm në lidhje me krizën e popullsisë

Kryeministri i Japonisë lëshoi ​​një paralajmërim të tmerrshëm në lidhje me krizën e popullsisë së vendit të hënën, duke thënë se ishte “në prag të pamundësisë për të mbajtur funksionet sociale” për shkak të rënies së nivelit të lindjeve.

Në një adresë politike drejtuar ligjvënësve, Fumio Kishida tha se ishte një rast i zgjidhjes së çështjes “tani ose kurrë” dhe se “thjesht nuk mund të presë më”.

Japonia ka një nga nivelet më të ulëta të lindjeve në botë, me Ministrinë e Shëndetësisë që parashikon se do të regjistrojë më pak se 800,000 lindje në vitin 2022 për herë të parë që nga fillimi i regjistrimeve në 1899.

Vendi ka gjithashtu një nga jetëgjatësinë më të larta në botë, në vitin 2020, gati një në 1,500 njerëz në Japoni ishte 100 vjeç ose më i vjetër, sipas të dhënave të qeverisë.

Ekspertët vënë në dukje disa faktorë prapa nivelit të ulët të lindjeve.

Kostoja e lartë e jetesës në vend, hapësira e kufizuar dhe mungesa e mbështetjes për kujdesin ndaj fëmijëve në qytete e bëjnë të vështirë rritjen e fëmijëve, që do të thotë se më pak çifte po bëjnë fëmijë, raporton CNN.

/Shqip.com