Lajme Botë

Koreja e Veriut miraton një ligj të ri që e deklaron veten një shtet me armë bërthamore

Koreja e Veriut ka miratuar një ligj të ri që e deklaron veten një shtet me armë bërthamore, një veprim që lideri Kim Jong Un thotë se është “i pakthyeshëm”.

Kim u zotua se vendi “nuk do të heqë dorë kurrë” nga armët e tij bërthamore dhe tha se nuk mund të ketë negociata për denuklearizimin pasi ai përshëndeti miratimin e ligjit, njoftuan mediat shtetërore të Koresë së Veriut të premten, raporton CNN.

Ligji i ri parashikon gjithashtu të drejtën e Phenianit për të përdorur sulme parandaluese bërthamore për të mbrojtur veten — duke përditësuar një qëndrim të mëparshëm sipas të cilit ai kishte thënë se do t’i mbante armët e tij vetëm derisa vendet e tjera të çnuklearizohen dhe nuk do t’i përdorte ato në mënyrë parandaluese kundër shteteve jo-bërthamore.

Kim Jong

Armët bërthamore përfaqësojnë “dinjitetin, trupin dhe fuqinë absolute të shtetit”, tha Kim ndërsa përshëndeti vendimin e parlamentit të vendit – Asambleja e Lartë Popullore – për të miratuar ligjin e ri me votim unanim.

“Miratimi i ligjeve dhe rregulloreve në lidhje me politikën kombëtare të forcës bërthamore është një ngjarje e jashtëzakonshme pasi është deklarata jonë se ne kemi fituar ligjërisht parandalimin e luftës si një mjet për mbrojtjen kombëtare,” tha Kim.

Ligji i ri ndalon gjithashtu ndarjen e teknologjisë bërthamore me vendet e tjera.

Kim ka bërë kërcënime gjithnjë e më provokuese të konfliktit bërthamor ndaj Shteteve të Bashkuara dhe aleatëve të saj në Azi gjatë muajve të fundit.

Në të njëjtën kohë, SHBA është bërë gjithnjë e më e shqetësuar se Koreja e Veriut mund të përgatitet të kryejë testin e saj të parë bërthamor të nëndheshëm në vite./Shqip.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.60
  • Benzine: 1.33
  • Gas: 0.76
Sot : 28/09/2022