Art Jetese

Konsumoni më shumë sardele sesa mish të kuq

Ngrënia e peshkut të vogël si sardelet në vend të mishit të kuq mund të shpëtojë 750,000 jetë deri në vitin 2050 globalisht, thonë shkencëtarët.

Përfitimi do të ndihej më shumë në vendet më të varfra, tregoi analiza britanike, por gjithashtu do të reduktonte në mënyrë drastike vdekjet nga sëmundjet e zemrës në vendet më të pasura.

Peshqit e vegjël janë të pasur me lëndë ushqyese me një gjurmë të ulët karboni, megjithëse vetëm pak më shumë se një e katërta e atyre të kapur hahen nga njerëzit.

Pjesa tjetër kthehet në miell peshku dhe vaj peshku, të cilat përdoren në bujqësi për të ushqyer ushqime deti më të shtrenjta si salmoni dhe trofta.

Sëmundjet kronike përbëjnë rreth 70 për qind të të gjitha vdekjeve në botë, thonë shkencëtarët, dhe sëmundjet e zemrës, kanceri i zorrës së trashë, diabeti dhe goditjet në tru përbëjnë pothuajse gjysmën (44 për qind) të këtij numri.

Shkencëtarët llogaritën konsumin e mishit të kuq në dekadat e ardhshme në 137 vende dhe vlerësuan mundësinë e zëvendësimit të tyre me peshq të vegjël duke përdorur të dhënat historike të peshkimit.

Projeksioni tregoi se një zëvendësim i tillë mund të parandalojë midis 500,000 dhe 750,000 vdekje globalisht deri në vitin 2050, veçanërisht nga sëmundjet e zemrës.

Studiuesit pranuan se peshku i vogël nuk mjaftonte për të zëvendësuar mishin e kuq, por sugjeruan se ai mund të ishte një “alternativë premtuese”.

Ata theksojnë se ekziston “nevoja për të kufizuar konsumin e mishit të kuq, i cili lëshon intensivisht gaze serrë, dhe për të kaluar në ushqime që janë të shëndetshme dhe miqësore me mjedisin” në një përpjekje për të “ulur barrën” e sëmundjeve kronike të lidhura me dietën në dekadat e ardhshme.

/Shqip.com