Teknologji Auto

Koncepti i ri i BMW-së prezantohet në fillim të shtatorit

Koncepti BMW I Vision DEE / Foto: insideevs.com
Koncepti BMW I Vision DEE / Foto: insideevs.com

Një koncept i quajtur BMW Vision Neue Klasse, do të ketë premierën më 2 shtator.

Me atë datë, bëhen 60 vjet nga dita e premierës së markës të modeleve origjinale Neue Klasse me një pamje revolucionare të ndryshme për automjetet e kompanisë gjermane në atë kohë.

“Vendimi për të lançuar një gamë të re produktesh novatore mundësoi suksesin e BMW-së dhe e mbajti atë gjatë dekadave. Tani, edhe një herë, ne po e kthejmë vizionin në realitet: Unë mund t’ju premtoj se Vision Neue Klasse është në prodhim standard dhe do të jetë së shpejti në rrugë”, tha Kryetari i Bordit të Menaxhimit të BMW AG Oliver Zipse.

Neue Klasse është një platformë automjetesh elektrike. Kompania planifikon të lançojë gjashtë modele duke përdorur këto baza brenda 24 muajve nga fillimi i prodhimit të parë. Një crossover i markës mini mund të hipë në platformë në gjysmën e dytë të kësaj dekade.

BMW më parë tregoi se modeli i parë që përdor platformën Neue Klasse është një sedan elektrik, kurse oferta e dytë do të ishte një SUV kompakt.

BMW do të fillojë ndërtimin e Neue Klasse pwr veturat elektrike në vitin 2025 në Debrecen, Hungari.

BMW prezantoi konceptin i Vision Dee në panairin CES 2023. Ai paraqiti një version të zgjeruar të grilës tradicionale të markës. Kthimi Hofmeister në shtyllën C kishte një kënd më të mprehtë se modelet e fundit të markës. Kabina kishte një grup instrumentesh minimaliste që kondensonte ekranin në një rresht të ngushtë, por kishte gjithashtu një ekran me kokë lart në të gjithë gjerësinë e xhamit të përparmë.

Automjetet Neue Klasse do të përdorin teknologjinë e baterive tw gjeneratws sw 6-tw të BMW-së, e cila supozohet se do të ofrojë një gamë të përmirësuar 30 për qind, një ulje prej 50 për qind të kostos së prodhimit dhe një ulje prej 60 për qind në emetimet e karbonit në krahasim me teknologjinë aktuale. Modelet do të mbështesin kapacitetet e baterive midis 75 kilovat-orë dhe 150 kWh. Fuqia e motorit do të variojë nga 268 në 1,341 kuaj fuqi.

/Shqip.com