Lajme

Kishte vendim për lejimin e telefonatave: Mbrojtja e Thaçit, Veselit dhe Selimit thonë se nuk po zbatohet

Në Dhomat e Specializuara të Kosovës (DhSK) në Hagë po vazhdon gjykimi ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit.

Me fillim të seancës, mbrojtja e Rexhep Selimit përmes avokatit Geoffrey Roberts ngriti një çështje  sa i përket vendimit për kushtet e paraburgimit.

Ndonëse ka vendim që mund të lejohen telefonatat, Mbrojtja e Veselit dhe Thaçit thanë se kërkesat e tyre janë duke u refuzuar.

“Janë bërë disa kërkesa për telefonata me anëtarët e familjes dhe janë refuzuar momentalisht. Pra, deri tani nuk janë lejuar telefonatat me familjen qofshin edhe të monitoruara”, tha mbrojtja e Kadri Veselit përmes avokatit Ben Emmerson.

Ndërsa, mbrojtja e Thaçit përmes avokatit Gregory Keohe tha se as klientit të tij nuk po iu lejohen telefonatat.

“Kam dhe unë nevojë të mbështesë atë që tha z.Emmerson sa i takon klientit tim, nuk  janë lejuar telefonatat”, tha Keohe.

Ndërsa, kryetari i trupit gjykues, Charles Smith III tha se mund të ketë pasur ndonjë keqkuptim.

“Në rregull e kuptoj, mbase ka pasur ndonjë keqkuptim dhe unë i kërkoj ndjesë për këtë dhe unë do ta trajtoj këtë aspekt gjatë ditës së sotme”, tha Smith III.

Vlen të theksohet se çështja të cilën e ngriti mbrojtja e Veselit, përmes avokatit Geoffrey Roberts kishte të bënte me atë se kur do të zbatohet ky vendim.

“E vërejmë që kolegu ynë Keohe ka ngritur një cështje sa i përket kushteve të paraburgimit i cili ende nuk është zbatuar, a mund të na thotë diçka Zyra administrative kur do të zbatohet ky vendim dhe çfarë problematikash ka pasur për ta zbatuar këtë vendim”, tha Roberts.

Lidhur me këtë, kryetari i trupit gjykues, Charles Smith III, tha se janë takuar me zyrën administrative dhe po bëjnë të pamundurën që të zbatohet ky urdhër. Ai tutje shtoi se telefonatat mund të realizohen.

“Takuam dje zyrën administrative, po bëjnë të pamundurën për ta zbatuar këtë urdhër. Sa i takon telefonatave në familje ato do të monitorohen deri sa të dal një urdhër i ri”, tha Smith III.

Roberts tha se e kupton këtë gjë duke theksuar që klienti i tij e ka realizuar telefonatën e fundit të dielën.

“E kuptoj, por ama nuk kanë folur që të dielën. Të dielën ka qenë telefonata e fundit”, tha Roberts.

Para se të reagonin  avokatët Keohe dhe Emmerson, kryetari i trupit gjykues, Charles Smith III tha se duhet të bëjnë një kërkesë dhe do t’iu lejohen telefonatat.

“Pyeta dje, dhe administratorja me tha thjeshtë duhet të bëjnë një kërkesë dhe do ta leojojnë”, tha Smith III.

Duke u përgjigjur në pyetjen e Roberts se kur do të zbatohet pjesa e mbetur e vendimit, Smith III tha se do të synojnë që ta realizojnë përpara pushimit të krishtlindjeve.

“Po mundohem të kujtoj se çfarë thash tani, por besoj  se brenda javës tjetër, po bëjnë organizimet e nevojshme dhe po bëjnë që të kuptojnë të gjitha pjesët organizative për këtë situatë të re. Janë duke punuar dhe do të zbatohet shumë shpejt. Datën fikëse nuk ta jap dot por e di ë synojnë ta realizojnë apo ta zbatojnë përpara pushimit të Krishtlindjeve. Ju thash edhe njëherë, telefonatat private lejohen por për momentin do të monitorohen”, tha Smith III.

Ndryshe, Dhomat e Specializuara të Kosovës (DhSK) në Hagë, kanë dalë me vendim përfundimtar lidhur me kërkesën e Zyrës së Prokurorit të Specializuar (ZPS), për ndalimin e komunikimeve dhe vizitave për Hashim Thaçin, Kadri Veselin dhe Rexhep Selimin, si të akuzuar nga kjo Gjykatë për krime lufte. Në mesin e rregullave strikte që u janë vënë për komunikimet dhe vizitat, tre të akuzuarve iu ndalohet të përdorin pëshpëritje apo kode gjatë komunikimit.

/Shqip.com