Kulturë

Inxhinerët nisin punën për të siguruar anijet në muzeun e Oslos

Në muzeun e anijeve në Oslo, një ekip inxhinierësh ka filluar punën për të siguruar që një shtëpi e re që po ndërtohet pranë shtëpisë të mos rezultojë fatale për tre anije që kanë mbijetuar për një mijëvjeçar ose më shumë.

Ndërtesa e re është e nevojshme për të mbrojtur anijet prej druri, dy prej të cilave datojnë nga shekulli i IX dhe III i shekullit të X, të cilat janë në mëshirën e ndryshimeve të temperaturës dhe lagështisë në muzeun aktual.

Por dridhjet e shkaktuara nga ndërtimi janë gjithashtu një kërcënim për anijet, kështu që pesha e tyre e brishtë është e mjaftueshme për t’i bërë ato të dëmtohen.

A wooden sleigh found during the Oseberg excavation is placed inside The Viking Ship Museum, in Oslo, Norway November 3, 2022. REUTERS/Victoria Klesty

“Nëse vazhdojmë t’i shfaqim ato siç janë sot, ato do të përfundojnë në copa,” tha Haakon Gloerstad, drejtor i Muzeut.

“Ky dru tani është tepër i brishtë: ju mund të bëni thërrime prej tij, ai thjesht do të copëtohej midis gishtërinjve tuaj,” tha kryeinxhinieri David Hauer.

Muzeu i ri do të hapet në vitin 2026, njëqind vjet pasi u hap shtëpia aktuale e anijeve, duke tërhequr përfundimisht dhjetë herë më shumë vizitorë sesa ishte projektuar.

Derisa u mbyll në shtator të vitit të kaluar për të lejuar përgatitjen për lëvizjen, ai priste rreth 500,000 vizitorë në vit.

/Shqip.com