Lajme

Interesimi i madh i qytetarëve për pasaporta, MPB: Çmimet e aplikimit mbesin të pandryshuara

Gjithsej 51,365 shtetas kosovarë kanë bërë aplikime për herë të parë për pasaporta, me këto norma aplikimi të regjistruara vetëm nga data 1 qershor deri më 6 nëntor 2023.

Duke krahasuar të dhënat e siguruara nga Ministria e Punëve të Brendshme të Kosovës, kosovarët kanë paraqitur rreth 5.2 për qind më shumë kërkesa për pasaportë sesa në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, me numrin e aplikimeve që është rritur nga 48,791 në 51,365. Ata nën dy vjeç dhe 18 deri në 22 vjeç janë kryesisht më të zakonshëm në mesin e aplikantëve.

Megjithatë, në një shkëmbim e-mail mes SchengenVisaInfo.com dhe zyrës së shtypit të Ministrisë së Brendshme, kjo e fundit mohoi se kishte pasur rritje të numrit të aplikimeve.

Sipas autoritetit, tarifat e aplikimit për pasaporta dhe karta identiteti – dy nga dokumentet më të rëndësishme për udhëtime, nuk kanë pësuar asnjë ndryshim që nga miratimi i liberalizimit të vizave nga Këshilli i BE-së, pavarësisht se në më pak se dy muaj, kosovarët do të mund të udhëtojë pa vizë në zonën Shengen për herë të parë.

“Interesi i qytetarëve për të aplikuar për dokumente [pasaporta dhe letërnjoftime] vazhdon të jetë i ngjashëm me vitet e kaluara, pa ndryshime të dukshme”, thekson Ministria e Brendshme e Kosovës

E njëjta konfirmon se edhe koha e përpunimit të kërkesave për pasaportë dhe dokumente identiteti mbetet e pandryshuar, në përpjesëtim me numrin e kërkesave, që sipas tyre është e qëndrueshme me ato të paraqitura në vitet e mëparshme.

“Nuk ka pasur asnjë ndryshim në përpunimin e aplikimeve, pasi nuk ka pasur rritje të dukshme të tarifave të aplikimit”, thekson Ministria e Brendshme.

Autoritete hodhwn poshtë gjithashtu pretendimet në lidhje me shqetësimet në lidhje me furnizimet dhe materialet e pamjaftueshme të nevojshme për krijimin e pasaportave dhe dokumenteve – një çështje që Ministria e Brendshme u përball vitin e kaluar.

Vitin e kaluar ka pasur raste të shtetasve kosovarë që kanë pritur deri në dy muaj për të marrë pasaportën, ndërsa aktualisht koha e përpunimit të dokumenteve të pasaportës dhe identitetit është shtatë ditë.

Me rritjen e lëvizjes së lirë drejt BE-së, janë shfaqur rreziqet e rritjes së shkallës së migrimit nga Kosova. Megjithatë, një sondazh i SchengenVisaInfo zbuloi se vetëm 37.7 për qind e të anketuarve planifikojnë të largohen nga Kosova në vitet e ardhshme.

Sondazhi tregoi gjithashtu se shumë janë të interesuar të udhëtojnë në BE, veçanërisht ata që nuk kishin mundur të vizitojnë bllokun më parë, por migrimi atje nuk është zgjedhja e parë për shumicën e kosovarëve.

/Shqip.com