Lajme Ballkan

Historiani serb: Kisha Ortodokse Serbe në Kosovë dhe BeH, është strehë për kriminelët e terroristët

“Roli i Kishës Ortodokse Serbe në ngjarjet tragjike në Kosovë është shumë interesant, sepse, ashtu si në Mal të Zi, ishte një levë dhe instrument kyç për dhunën dhe destabilizimin e fqinjëve të saj”, thotë historiani nga Beogradi Milivoj Beshlin për Danas.

Duke komentuar sulmin e armatosur terrorist të serbëve në fshatin Banjskë ndaj policëve të Kosovës dhe vrasjen e njërit prej tyre, që ndodhi rreth manastirit atje, i intervistuari i Danas thotë se “kushdo që ka qenë brenda dhe rreth manastirit, është e qartë se aty gjeti strehë dhe shtëpi të sigurt për ata që vënë në funksion të aktiviteteve terroriste”.

“Sipas të njëjtit sistem, kisha ishte gjithashtu një shtëpi e sigurt në Bosnje dhe Hercegovinë për krimet e luftës”, thotë Beshlin.

Kujtojmë se Eparkia e Rashko-Prizrenit, në kuadër të Kishës Ortodokse Serbe, më 25 shtator njoftoi se EULEX-i dhe policia e Kosovës kanë kryer një hetim atë ditë në manastirin e Banjskës në veri të Kosovës dhe se kanë gjetur armë zjarri dhe pajisje të tjera ushtarake në oborrin e manastirit “të cilat i hodhën larg larguesit nga manastiri”.

“Por, në dy zona të oborrit të manastirit u zbuluan armë zjarri, parzmore dhe pjesë pajisjesh. Personat e armatosur i hodhën këto gjëra duke u tërhequr nga manastiri”, u tha në deklaratën e manastirit

Më herët, po më 25 shtator, dioqeza publikoi një deklaratë, të cilën më vonë e fshiu, ku thuhej se në manastir nuk u gjetën armë.

“Mirëpo, në dy vende në oborrin e manastirit janë gjetur armë zjarri dhe pajisje të tjera që njerëzit i kanë hedhur kur dilnin nga manastiri. Gjithashtu, ata nuk gjetën gjurmë gjaku në manastir dhe nuk kishte viktima brenda mureve të manastirit. Ekipet mjeko-ligjore morën gjurmët e gishtërinjve dhe folën me pelegrinët, të cilët më pas udhëtuan për në shtëpitë e tyre përmes vendkalimit Jarinje, të shoqëruar nga policia dhe EULEX-i”, thuhet në njoftimin e dioqezës.

Avokati Beshlin thotë se shpreson që një hetim i pavarur do të përcaktojë se në çfarë mase ishte përfshirë regjimi në Beograd dhe në çfarë mase kreu i qeverisë ishte nxitësi i dhunës, sponsorizues i aksioneve terroriste dhe nëse ishte një përpjekje e pasuksesshme për të filluar një luftë e re në Ballkanin Perëndimor.

“Me dhunën e planifikuar të dielën, u kaluan të gjitha vijat e kuqe, rajoni u gjend në prag të një lufte të re, njerëzit vdiqën. Të dielën mungonin vetëm trungjet, që të duket si vazhdimësi e plotë me politikën kriminale të Sllobodan Millosheviqit”, përfundon Beshlin. /Vijesti.ba

/Shqip.com