Lajme Botë

Gjermania do të prezantojë ‘kartën jeshile’ për të forcuar fuqinë punëtore

Foto nga DW

Gjermania po planifikon të trajtojë mungesën e saj kritike të fuqisë punëtore të kualifikuar duke prezantuar versionin e saj të një ‘kartoni jeshil’. 

Kjo për ta bërë më të lehtë për shtetasit jo të Bashkimit Evropian që të vijnë për të gjetur punë, raporton DW.

Qeveria gjermane po prezanton versionin e saj të një “karte jeshile”, Chancenkarte si një përpjekje për të mbuluar mungesën e fuqisë punëtore.

Shoqatat e industrisë janë ankuar për disa kohë dhe Ministria e Punës ka sugjeruar se mungesa po ngadalëson rritjen ekonomike.

“Karta e re e mundësive”, e prezantuar nga ministri i Punës Hubertus Heil në mediat gjermane këtë javë, do t’u ofrojë shtetasve të huaj mundësinë të vijnë në Gjermani për të kërkuar punë edhe pa një ofertë pune, për sa kohë që ata përmbushin të paktën tre nga këto.

Kriteret janë diploma universitare ose kualifikim profesional, përvojë profesionale të paktën tre vjet, aftësi gjuhësore ose qëndrimi i mëparshëm në Gjermani dhe mosha nën 35 vjeç 

Kriteret nuk janë ndryshe nga ato të përdorura në sistemin e pikëve të Kanadasë, megjithëse ai përdor një sistem më kompleks peshe. Dhe do të ketë kufizime dhe kushte, theksoi ministri nga socialdemokratët e qendrës së majtë SPD në intervistat për media këtë javë. 

Numri i kartave do të kufizohet nga qeveria gjermane çdo vit në vit, sipas kërkesës në tregun e punës, shpjegoi ai./Shqip.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022