Teknologji Shkencë

Fenomeni misterioz shfaqet gjatë stuhisë diellore

Një STEVE ngjyrë vjollce shihet gjatë natës në qiellin sipër Parkut Kombëtar Badlands në Dakotën e Jugut gjatë orëve të vona të 23 marsit.
Një STEVE ngjyrë vjollce shihet gjatë natës në qiellin sipër Parkut Kombëtar Badlands në Dakotën e Jugut gjatë orëve të vona të 23 marsit.

Një fenomen i çuditshëm, i ngjashëm me aurorën, i njohur si STEVE u shfaq disa herë në të gjithë Shtetet e Bashkuara dhe pjesë të Mbretërisë së Bashkuar javën e kaluar, pasi një stuhi e fuqishme diellore u përplas në Tokë pa paralajmërim.

STEVE, i njohur gjithashtu si “rritje e fortë e shpejtësisë së emetimit termik”, është një fenomen i rrallë që u zbulua zyrtarisht në vitin 2016. STEVE, një shirit i gjatë dhe i trashë drite – zakonisht me ngjyrë të bardhë, vjollcë ose jeshile – duket se varet në qiell deri në një orë. Edhe pse duket shumë e ngjashme me aurorat, ose dritat veriore, dhe shpesh shfaqet në të njëjtën kohë, STEVE nuk është një aurora.

Një STEVE ngjyrë vjollce shihet gjatë natës në qiellin sipër Parkut Kombëtar Badlands në Dakotën e Jugut gjatë orëve të vona të 23 marsit.

Më 23 mars, një nxjerrje e befasishme e masës koronale (CME) – një njollë gjigante, me lëvizje të shpejtë të plazmës dhe fushës magnetike të lëshuar nga dielli – shpërtheu nga një vrimë masive në diell që ishte më e gjerë se 20 Toka.

Astronomët nuk e panë stuhinë e fshehtë që po vinte sepse ajo udhëtoi shumë më ngadalë se CME-të normale dhe për këtë arsye ishte pothuajse e pamundur të gjurmohej. Stuhia gjeomagnetike që rezultoi në Tokë ishte më e fuqishmja për gjashtë vjet dhe shkaktoi aurora spektakolare në të gjithë globin. 

/Shqip.com