Lajme Botë

Europol arreston 142 të dyshuar për krime kibernetike

Komisioneri i Policisë së Londrës, Mark Rowley, tha se shfrytëzimi i teknologjisë nga kriminelët e organizuar është një nga sfidat më të mëdha për zbatimin e ligjit në shekullin e 21-të.

Në një operacion të koordinuar, të udhëhequr nga Britania e Madhe dhe të mbështetur nga Europol dhe Eurojust, u arrestuan 142 të dyshuar për krime kibernetike.

Autoritetet gjyqësore dhe policore në Evropë, Australi, SHBA, Ukrainë dhe Kanada kanë hequr një faqe që lejonte mashtruesit të imitonin korporatat ose kontaktet e besuara për të hyrë në informacionin e viktimave, një lloj krimi kibernetik i njohur si “mashtrim”.

Sipas autoriteteve britanike, humbjet e viktimave aktualisht arrijnë në 43 milionë funte (49 milionë euro), dhe humbjet e vlerësuara në mbarë botën kalojnë 100 milionë funte (115 milionë euro).

Administratori kryesor i faqes së internetit u arrestua në Britaninë e Madhe më 6 nëntor.

Më 8 nëntor, autoritetet amerikane dhe ukrainase mbyllën rrjetin.

Çështja u hap në Eurojust në tetor 2021 me kërkesë të autoriteteve të Mbretërisë së Bashkuar.

Autoritetet kombëtare nga 10 vende, duke përfshirë shtetet anëtare të Bashkimit Evropian dhe vendet e treta, mbështetën hetimin.

/Shqip.com