Lajme Botë

Donald Trump dhe tre fëmijët e tij paditen për mashtrim

Donald Trump dhe tre fëmijët e tij janë paditur për mashtrim pas një hetimi në Nju Jork në kompaninë e tyre familjare – Organizata Trump.

Sipas hetimit, ata kanë gënjyer “me miliarda” për vlerën e pasurive të paluajtshme në mënyrë që të marrin kredi dhe të paguajnë më pak taksa, raporton BBC.

Prokurorët thonë se Organizata Trump kreu akte të shumta mashtrimi midis viteve 2011 dhe 2021.

Padia është ngritur nga Prokurorja e Përgjithshme e Nju Jorkut, Letitia James, e cila është avokatja më e vjetër e shtetit, pas një hetimi civil trevjeçar.

Zyra e saj nuk ka fuqinë për të ngritur kallëzime penale, por po i referon akuzat për keqbërje kriminale tek prokurorët federalë dhe tek Shërbimi i të Ardhurave të Brendshme.

“Me ndihmën e fëmijëve të tij dhe drejtuesve të lartë në Organizatën Trump, Donald Trump fryu në mënyrë të rreme pasurinë e tij neto me miliarda dollarë për të pasuruar veten padrejtësisht dhe për të mashtruar sistemin”, tha zonja James në një deklaratë.

Ajo tha se apartamenti i zotit Trump, i cili vlerësohej në 327 milion dollarë (288 milion £), ishte ndër pronat, vlerat e të cilave dyshohet se ishin keqinterpretuar.

“Asnjë apartament në New York City nuk është shitur ndonjëherë për afërsisht atë shumë,” shtoi zonja James.

“Krimi financiar i jakës së bardhë nuk është një krim pa viktima,” tha prokurori i përgjithshëm.

“Kur njerëzit e lidhur mirë thyejnë ligjin për të marrë më shumë para se sa u takon, kjo redukton burimet në dispozicion për njerëzit që punojnë, për njerëzit e rregullt, për bizneset e vogla dhe për të gjithë taksapaguesit.”

Ajo po kërkon nga një gjykatë që të ndalojë ish-presidentin dhe fëmijët e tij të shërbejnë si oficerë apo drejtorë në çdo biznes në Nju Jork.

Ajo gjithashtu dëshiron që Organizata Trump të ndalohet nga përfshirja në transaksione të pasurive të paluajtshme atje për pesë vjet.

Duke shpërthyer padinë në faqen e tij të Truth Social, Trump e quajti zonjën James, e cila është me ngjyrë, raciste.

“Një tjetër gjueti shtrigash nga një Prokurore e Përgjithshme raciste, Letitia James, e cila dështoi në kandidimin e saj për Guvernator, duke marrë pothuajse zero mbështetje nga publiku,” shkroi ai.

Në gusht, Trump refuzoi t’u përgjigjej pyetjeve gjatë një interviste në zyrën e Prokurorit të Përgjithshëm lidhur me këtë hetim civil. Zonja James tha se ai në mënyrë të përsëritur thirri të drejtën e tij të Amendamentit të Pestë për të mos u vetë inkriminuar, duke konfirmuar vetëm emrin e tij.

Zonja James tha se Eric Trump bëri të njëjtën gjë më shumë se 500 herë në një depozitim të vitit 2020.

Tristan Snell, një avokat dhe ish-prokuror që ka punuar në një çështje të veçantë kundër Universitetit Trump, i tha BBC-së se padia mund të zgjasë një vit për të shkuar në gjyq./Shqip.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.61
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.76
Sot : 30/09/2022