Lajme Botë

Deklarata skandaloze e ministrit izraelit: Nuk pranojmë më ekzistencën e Gazës

Një anëtar i lartë i qeverisë së Benjamin Netanyahu tha të martën se Gaza nuk mund të ekzistojë si një entitet i pavarur dhe palestinezët duhet të largohen vetë për në vende të tjera.

“Unë mirëpres nismën e emigrimit vullnetar të arabëve të Gazës në vendet anembanë botës. Kjo është zgjidhja e duhur humanitare për banorët e Gazës dhe të gjithë rajonit pas 75 vitesh refugjatësh, varfërie dhe rreziku. Shteti i Izraelit nuk do të jetë më në gjendje të pranojë ekzistencën e një entiteti të pavarur në Gaza”, tha Ministri i Financave Bezalel Smotrich.

Smotrich, i cili kryeson një nga partitë nacionaliste fetare në koalicionin e Netanyahut, dha deklaratën pas një bisede telefonike me dy anëtarë të parlamentit izraelit, të cilët shkruan në një editorial të Wall Street Journal se vendet perëndimore duhet të pranojnë familjet e Gazës që shprehin dëshirën për t’u zhvendosur.

Komentet e tij nënvizojnë frikën në të gjithë rajonin se Izraeli dëshiron të dëbojë palestinezët nga Gaza, duke përsëritur largimin masive të palestinezëve kur Izraeli u krijua në 1948, i referuar si Nakba.

Në artikullin e opinionit të Wall Street Journal, dy anëtarë të Knesset izraelit, Danny Danon i Likud, ish-ambasador në OKB dhe Ram Ben Barak i Yesh Atid, ish-zëvendësdrejtor i Mossad-it, thanë:

“Është e domosdoshme që komuniteti ndërkombëtar të eksplorojë zgjidhje të mundshme për të ndihmuar civilët që po përballen me krizën.

Një ide është që vendet në mbarë botën të pranojnë një numër të kufizuar familjesh të Gazës që kanë shprehur dëshirën për t’u zhvendosur. Europa ka një histori të gjatë për të ndihmuar refugjatët që ikin nga konfliktet.

Vendet në mbarë botën duhet të ofrojnë një strehë për banorët e Gazës që kërkojnë të zhvendosen.

Anëtarët e komunitetit ndërkombëtar mund të bashkëpunojnë për të ofruar paketa të mbështetjes financiare një herë për banorët e Gazës të interesuar të lëvizin për të ndihmuar me kostot e zhvendosjes dhe për të lehtësuar përshtatjen e refugjatëve në komunitetet e tyre të reja.

Ne kemi nevojë thjesht për një pjesë të vogël të kombeve të botës për të ndarë përgjegjësinë e pritjes së banorëve të Gazës.”

/Shqip.com