Lajme Botë

Çokollata tradicionale zvicerane “Toblerone”, pas më shumë se 100 vitesh do zhvendoset në Sllovaki

Çokollata e njohur zvicerane “Toblerone”, po zhvendos një pjesë të prodhimit nga Berna në Sllovaki.

“Toblerone” është prodhuar në Bernë për më shumë se 100 vjet. Por duke filluar nga viti i ardhshëm, pjesë të prodhimit do të zhvendosen në Bratislavë të Sllovakisë, raporton 20min.ch.

Kjo u konfirmua nga menaxhmenti i Mondelez – kompania mëmë e Toblerone dhe e ka bazën në Bratislavë. Aty prodhohet edhe çokollata Milka dhe Suchard.

“Ne gjithashtu do të prezantojmë prodhim të kufizuar të Toblerone në Sllovaki nga fundi i 2023”, tha ai.

Në 100-vjetorin në vitin 2008, Toblerone e përshkroi veten si një çokollatë tradicionale zvicerane.

Punonjësit tani kanë frikë se kontraktimi i pjesshëm në Sllovaki është vetëm hapi i parë. Si kostot e prodhimit ashtu edhe pagat janë shumë më të ulëta atje se në Zvicër.

Vendndodhja në Bernë megjithatë do të mbetet

Megjithatë, zona e Bernës do të mbetet në vend.

“Berna është një pjesë e rëndësishme e historisë sonë dhe do të jetë e tillë në të ardhmen. Janë planifikuar investime të mëtejshme dhe rritje të kapaciteteve në Bernë”, njoftoi Toblerone.

Toblerone u shpik në vitin 1908 nga Theodor Tobler dhe Emil Baumann. Forma trekëndore e çokollatës është e mbrojtur ligjërisht që nga viti 1909./Shqip.com