Lajme Ballkan

Charles Michel: Fati i Ballkanit Perëndimor është brenda BE-së

Charles Michel, president i Këshillit Evropian

BE-ja e përsëriti angazhimin e saj “të plotë dhe të qartë” ndaj perspektivës së anëtarësimit të Ballkanit Perëndimor në Bashkimin Evropian dhe kërkon përshpejtimin e procesit të anëtarësimit, duke u bazuar te reformat e besueshme nga partnerët, te kushtëzimet e drejta dhe të rrepta dhe te parimi i meritës së secilit, gjë që është në interesin tonë të ndërsjellë, thuhet në dokumentin e përbashkët.

“BE- ja përshëndet përparimin e bërë nga partnerët e Ballkanit Perëndimor në rrugëtimin përkatës drejt BE-së që nga Samiti BE-Ballkani Perëndimor në Tiranë”.

E ardhmja e Ballkanit Perëndimor është në Bashkimin tonë, thuhet në dokument.

“Ishte një mundësi për të riafirmuar me forcë të madhe politike se fati i Ballkanit Perëndimor është brenda Bashkimit Evropian. Është riafirmimi i perspektivës së anëtarësimit në Bashkimin Evropian për gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor. Ne gjithashtu duam të forcojmë bashkëpunimin në të gjitha fushat, dhe ky është qëllimi i këtij koncepti të integrimit gradual, të cilin ne mundëm ta diskutonim në mënyrë shumë praktike me kolegët tanë, partnerët tanë në Ballkanin Perëndimor, për të afruar të gjithë këtë rajon, për ta lidhur më tej me Bashkimin Evropian, pa pritur vendimet përfundimtare për zgjerimin”, ka deklaruar Presidenti, Charles Michel.

“Ne duam të punojmë me ata liderë për t’u siguruar që të kemi më shumë shtrirje. Ne përballemi me sfida jashtëzakonisht të vështira që nga lufta e nisur nga Rusia kundër Ukrainës, kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të flasim me një zë, të veprojmë në të njëjtin drejtim. , dhe të bëjmë gjithçka për të mbrojtur vlerat tona të përbashkëta, për të mbrojtur interesat tona. Është një fushë tjetër ku duam të forcojmë bashkëpunimin tonë. Gjithashtu duam të bashkëpunojmë më shumë në fushën e luftës kundër dezinformimit, për sulmet kibernetike dhe hibride. Dhe ne gjithashtu duan të bashkëpunojnë më shumë dhe më mirë në fushën e migracionit.”

“Mesazhi i sotëm që doli nga ky takim ishte një mesazh mjaft optimist, sepse ne mendojmë se në krahasim me disa vite më parë dhe madje edhe disa muaj më parë, mund të ndihemi mirë se ka një dëshirë të përbashkët shumë më të fortë se sa ka qenë rasti për ta trajtuar seriozisht këtë temë të zgjerimit, kjo nuk do të thotë se ajo zgjidh automatikisht vështirësitë, pengesat dhe kufizimet, por ka dëshirë, në çdo rast, të përshpejtohen përpjekjet, të përforcohen përpjekjet dhe të zgjidhen të gjitha çështjet dhe të gjitha. vështirësitë në përafrimin me politikën e jashtme dhe të sigurisë”, thuhet tutje.

/Shqip.com