Lajme Botë

Charles III sot do të shpallet zyrtarisht Mbret i Mbretërisë së Bashkuar

Charles III, do të shpallet sot në orën 11:00 zyrtarisht mbret në një ceremoni historike në Pallatin St James.

Flamujt e ulur në zi për Mbretëreshën e ndjerë do të valojnë në shtizë të plotë pas Këshillit të Aderimit. Kjo do të jetë kështu deri të dielën, kur flamujt do të kthehen përsëri në gjysmështizë.

Mbreti Charles III, u zotua të ndiqte jetën e shërbimit të “mamës së tij të dashur” në fjalimin e tij të parë pas vdekjes së Mbretëreshës, shkruan BBC, transmeton Shqip.com

Gjatë fjalimit të tij, Mbreti Charles shprehu dhimbjen e tij të thellë për humbjen e nënës së tij, duke vlerësuar ngrohtësinë, humorin dhe “aftësinë e pagabueshme për të parë gjithmonë më të mirën tek njerëzit”.

Mbreti premtoi t’i shërbente kombit me të njëjtin “përkushtim të palëkundur” siç kishte Mbretëresha e ndjerë gjatë mbretërimit të saj 70-vjeçar.

Charles, pranoi se jeta e tij kishte ndryshuar tani, duke thënë se ai nuk do të ishte në gjendje të jepte “aq shumë nga koha dhe energjitë e mia” për bamirësitë dhe çështjet që ai kishte mbështetur për dekada si trashëgimtar i fronit.

Charles III, u bë mbret në momentin që vdiq nëna e tij, por Këshilli i Aderimit mbahet sa më shpejt që të jetë e mundur pas vdekjes së një sovrani për të bërë një shpallje zyrtare të pasuesit.

Në këshillin, i cili fillon në orën 10:00 BST, Mbreti do të bëjë një deklaratë personale për vdekjen e Mbretëreshës dhe do të bëjë një betim për të ruajtur Kishën e Skocisë – sepse në Skoci ka një ndarje të pushteteve midis kishës dhe shtetit.

Mbretëresha Elizabeth II dhe Mbreti Charles III

Në mesin e të pranishmëve do të jetë Camilla, gruaja e Charles, e cila tani ka titullin e Mbretëreshës Consort, dhe djali i Mbretit, William, Princi i ri i Uellsit.

Shpallja e parë publike do të bëhet nga ballkoni i Pallatit të St James në Londër në orën 11:00 BST, një moment që zakonisht shoqërohet me spektakël shekullor dhe përshëndetje me armë zjarri.

Monarku 73-vjeçar tha se shpresonte që pavarësisht pikëllimit të tyre për vdekjen e Mbretëreshës, njerëzit në Mbretërinë e Bashkuar dhe Commonwealth “kujtojnë dhe marrin forcë nga shembulli i saj”.

Çfarë ndodh në Këshillin e Aderimit?

Historikisht, në të marrin pjesë të gjithë anëtarët e Këshillit Privy, një trup këshilltarësh të sovranit që daton që nga koha e mbretërve normanë. 

Fillimisht ata mblidhen në Pallatin e St James pa Mbretin. Deputetja konservatore Penny Mordaunt, e emëruar Presidente e Këshillit Private nga Kryeministrja Liz Truss, do të shpallë vdekjen e sovranit.

Nëpunësi i Këshillit, lexon me zë të lartë tekstin e Deklaratës së Aderimit, duke përfshirë titullin e zgjedhur të Charles III si mbret.

Shpallja është nënshkruar nga një grup që përfshin Queen Consort, Princin e Uellsit, Kryepeshkopin e Canterbury-t, Kryepeshkopin e Jorkut dhe kryeministrin.

Presidenti bën thirrje për heshtje dhe lexon çështjet e mbetura të biznesit, që kanë të bëjnë me shpalljet publike për ditë zien dhe urdhrat për përshëndetjet me armë në Hyde Park dhe Kullën e Londrës.

Mbreti hyn në pjesën e dytë të këshillit, ku marrin pjesë vetëm këshilltarë të fshehtë dhe bën një deklaratë personale për vdekjen e Mbretëreshës.

Ai bën një betim për të ruajtur Kishën e Skocisë dhe nënshkruan dy dokumente për ta regjistruar atë, me Mbretëreshën dhe Princin e Uellsit midis atyre që dëshmojnë nënshkrimin e tij./Shqip.com