Teknologji Auto

BMW pritet të prodhoj makina që ndryshojnë ngjyrat

Prodhuesi i njohur gjerman, BMW ka paraqitur dy patenta të veçanta që sugjerojnë se së shpejti mund të ofrojë opsione fleksibël të personalizimit për pjesën e jashtme dhe të brendshme të një makine.

Kjo nënkupton një film dekorativ që mund të përshtatet në çdo sipërfaqe tre-dimensionale.

CarBuzz zbuloi patentën e paraqitur në Organizatën Botërore të Pronësisë Intelektuale që tregon se teknologjia e jashtëzakonshme E Ink e BMW nga koncepti iX Flow, mund të bëhet së shpejti një opsion fabrike.

Deri më tani, BMW ka qenë në gjendje të personalizojë makinat vetëm duke përdorur bojëra individuale, rrota aliazhi dhe duke aplikuar një film ose fletë dekorative në lëkurën e jashtme të karrocerisë.

Por tani, prodhuesi gjerman i makinave dëshiron t’u japë klientëve mundësinë e aplikimit të një filmi dekorativ në çdo sipërfaqe të automjetit.

Patenta u jep klientëve më shumë opsione estetike.

BMW thotë se shtresa dekorative preferohet të jetë një shtresë inteligjente e qelqit LCD që mund të kalohet nga transparente dhe opake.

Mund të jetë gjithashtu një shtresë e-letër që mund të kalojë midis dy ngjyrave. BMW nuk po e kufizon veten megjithatë. Ajo përmend gjithashtu një rimeso druri për tifozët e shkollës së vjetër Bimmer.

Shtresa e ekranit përbëhet nga mijëra topa të ekranit në të bardhë ose të zi, ose çfarëdo kombinimi ngjyrash që një klient zgjedh. Kur aplikohet një fushë pozitive ose negative, pigmentet bardh e zi lëvizin në anët e kundërta. Kjo i jep klientit ngjyrën e dëshiruar, e cila do të aktivizohet nëpërmjet një çelësi në kabinë. E njëjta teknologji mund të aplikohet edhe për elementët e dizajnit të brendshëm.

Për shkak se filmi dekorativ mund të aplikohet në çdo objekt tredimensional, një pronar i BMW-së mund të dekorojë grilën e madhe në të njëjtën ngjyrë ose në kontrast.

Patenta e dytë e BMW-së është për metodën e përdorur për të aplikuar këtë shtresë dekorative në një sipërfaqe jo të rrafshët. Është po aq e lehtë sa të shtoni një shtresë ngjitëse në fund të filmit në mënyrë që të mund të ngjitet në automjet.

Objektivi kryesor është të prodhohet një film dekorativ i lakueshëm që mund të ngjitet në makinë dhe të shtrohet me një shtresë shtesë sipër për mbrojtje.

/Shqip.com