Kulturë

Arkeologët në Republikën Çeke zbulojnë një strukturë rrethore 7,000-vjeçare

Arkeologët në Republikën Çeke kanë zbuluar një strukturë rrethore 7,000-vjeçare.

Struktura daton në periudhën e neolitit dhe arkeologët besojnë se ajo u ndërtua midis 4900 pes dhe 4600 pes.

Kjo stukturë u zbulua në Vinoř, një lagje në periferi të Pragës.

Studiuesit janë ende duke punuar për të kuptuar se cili është qëllimi ose rëndësia e saj për popujt e epokës së gurit.

“Një nga teoritë e tilla është se ajo mund të ishte përdorur si një qendër ekonomike, një qendër tregtare. Mund të ketë qenë gjithashtu një qendër e ndonjë kulti fetar, ku kryheshin ritet e kalimit ose ritualet e lidhura me kohën e vitit,” tha Miroslav Kraus, kreu i ekipit të gërmimeve.

Tutje ai tha se Roundels u ndërtuan gjatë Epokës së Gurit, kur njerëzit nuk e kishin zbuluar ende hekurin. Veglat e vetme që mund të përdornin ishin prej guri dhe kockash kafshësh.

Studiuesit besojnë se rrumbullakëta u ndërtuan nga njerëz që ishin pjesë e kulturës së poçerisë me goditje , të cilët ishin të njohur për fshatrat e tyre bujqësore në Evropën Qendrore dhe panë zenitin e tyre midis 4900 pes dhe 4400 pes.