Lajme Botë

“Ajo që po ndodh tani në Rusi është frikë totale”

Protesta

Në qendër të kryeqytetit të Lituanisë Vilnius, një flamur i madh është ngjitur në një ndërtesë të lartë, mbi një flamur ukrainas, ku shkruhet: “Putin, Haga po të pret”.

Në autobusët e qytetit, ekranet elektronike lëvizin ndërmjet shpalljes së destinacionit të tyre dhe deklarimit të “dashurisë” për Ukrainën me zemra të vogla.

Këtë javë Lituania – së bashku me Letoninë, Estoninë dhe Poloninë – ndaluan të gjithë turistët rusë, duke argumentuar se ata nuk duhet të gëzojnë demokracinë dhe lirinë në Evropë, ndërsa qeveria e tyre sulmon pikërisht ato vlera në Ukrainë.

Ky veprim ka ngritur shqetësime në mesin e aktivistëve të opozitës ruse tashmë jashtë vendit.

“Është e çuditshme të ndalosh njerëzit për të qenë rusë, pavarësisht nëse ata mbështesin apo jo regjimin e Putinit”, argumenton Anastasia Shevchenko, një aktiviste që kaloi dy vjet në arrest shtëpiak për protesta kundër presidentit rus.

Anastasia Shevchenko u largua nga Rusia për në Lituani pasi djalit të saj iu kërkua të shkruante një letër duke uruar fitoren e ushtarëve rusë

Kur Rusia pushtoi fqinjin e saj, ajo po vuante një dënim me kusht dhe një veprim i gabuar, madje edhe një koment kundër luftës, mund ta kishte vënë atë pas hekurave, raporton BBC.

Por Anastasia nuk duroi dot të heshtë, kështu që ia shtrydhi jetën familjes së saj në disa raste dhe ata ikën në mes të natës për në Lituani.

“Ajo që po ndodh tani në Rusi është si një frikë totale,” më thotë Anastasia, në Vilnius. “Shumë njerëz janë të frikësuar sepse ne e dimë se ata mund të bëjnë gjithçka. Nuk është vetëm burg, apo gjoba: mund të vritesh ose të helmohesh. Është si një burg i madh. I gjithë vendi.”

Që kur folëm, Vladimir Putin ka shpallur një mobilizim të pjesshëm të rezervistëve rusë – testi i parë i vërtetë i mbështetjes për pushtimin e tij.

Protestuesit dolën në disa qytete duke thirrur “jo luftës!” madje edhe “Putini në llogore!”. Më shumë se një mijë njerëz u arrestuan dhe disa u shërbyen me fletëthirrje në stacionin e policisë.

Por edhe më shumë rusë po shkojnë drejt kufirit nga çdo rrugë që u mbetet atyre.

Ndërsa radhët për të hyrë në Finlandë po rriten, Letonia dhe Estonia të dyja thonë se ikja nga regjistrimi nuk është arsye për azil. Lituania do t’i shqyrtojë rastet individualisht, por kryeministri sqaroi se “nuk ishte detyrë e vendeve të tjera të shpëtonin rusët që ikin nga mobilizimi”./SHQIP.com

Shqip.com
Çmimet e derivateve në Kosovë Çmimi maksimal i lejuar për secilin produkt të naftës.
  • Dizel: 1.58
  • Benzine: 1.34
  • Gas: 0.75
Sot : 24/09/2022